Всеки втори акт в болниците у нас е за пари под масата. Това става ясно от справка за миналата година на здравния ДАНС, както е популярна Изпълнителната агенция „Медицински надзор“.

Другите нарушения в лечебните заведения са за неспазване на стандартите за добра медицинска практика, които описват какво трябва да свършат лекарите задължително при определянето на диагнозата и терапията.

През 2019-а са извършени 876 проверки в болниците, от които 746 са по сигнали на граждани. За 596 от тях се е оказало, че не са основателни. Нарушения са установени в 150 от случаите като при някои от тях болницата е отнесла повече от един акт. Най-честите са за неспазване на медицинските стандарти – общо 89 броя. В 82 са констатираните случаи на нарушаване на икономическите права на пациентите, казаха от агенцията. Това означава искане на пари без основание, неиздаване на касови бонове и предлагане на избор на лекар, за което се доплаща при положение, че в лечебното заведение няма втори доктор със същата специалност, поясниха още от ИАМН.

Проверяващите са установили и 43 нарушения на Закона за лечебните заведения.

За установените нарушения, свързани с прилагането на медицинските стандарти и искането на пари от болни и техни близки, здравната ДАНС е издала 170 наказателни постановления и 283 предписания.

От миналата година хората вече подават сигнали и срещу своите общопрактикуващи лекари. Дотогава жалбите бяха най-вече срещу конкретни лекари и болници, както и срещу специалисти в доболничната помощ.

Общо 24-ма са се жалили от своя джипи в Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ през 2019-а. Половината от пациентите се оплакват най-вече от това, че те не им издават амбулаторни листове и не вписват заболяванията им в амбулаторния картон, а останалите - че не са получили касов бон срещу таксата копеймънт или при посещение вкъщи за болно дете са искани пари за прегледа, независимо че то е записано в листата на доктора, а домашните визитации се заплащат по програма „Детско и майчино здравеопазване“, както и от Националната здравноосигурителна каса. Затова инспекторите, след проверки, са издали по всичките 24 сигнала 18 акта за установяване на административни нарушения и 14 наказателни постановления. Връчени са и 9 предписания.

От здравния ДАНС съобщиха още, че през миналата година най-много сигнали са подавали живеещите в Югозападния район на страната – общо 416, следван от Южен централен и Югоизточен – 85, Северозападен – 78, Североизточен – 63, и Северен централен – 58 броя.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Пациентка: Заразени с COVID-19 са оставяни без надзор в коридорите на „Александровска болница“

Столичанка е прекарала 9 часа в спешното отделение на „Александровска болница“ за тест за COVID-19 и снимка на бял дроб. Еленица Милева твърди, че болни от коронавирус и другите пациенти на спешното са били в едно помещение, без никакво разделение помежду им. Тестът й е отрицателен, но вече се притеснява дали не се е заразила докато чака там.

Два смъртни случая от COVID-19 за часове, заболелите станаха 477 (ОБНОВЕНА)

Два нови смъртни случая на болни от коронавирус има у нас за последните няколко часа. Снощи е починал мъж на 81 г. в Стара Загора, а тази сутрин друг пациент, мъж на 58 г., в "Пирогов". Така общо починалите стават 12, съобщи проф.Мутафчийски на сутрешния брифинг. Излекувани са 30 човека.Изследвани за денонощието са над 350 проби.От излекуваните 3 са от ВМА, 1 от Пловдив, 1 от Пещера Общо 20 мъже и 10 жени, заяви проф.Мутафчийски. Средната възраст на излекуваните е 47 години. Заразените медици вече са общо 21 човека.