0

В секи трети човек, пушещ електронни цигари, съобщава за симптоми, свързани с увреждания на белите дробове или дихателните пътища, предаде ЮПИ, позовавайки се на американски изследователи.

Всеки трети човек, пушещ електронни цигари, съобщава за симптоми, свързани с увреждания на белите дробове или дихателните пътища, предаде ЮПИ, позовавайки се на американски изследователи.

Симптомите, свързани с увреждания на белите дробове от електронните цигари са кашлица, задъхване, гадене, болки в стомаха и гърдите. 33 процента от обхванатите в изследването са съобщили за един или няколко от тях.
Хората, използващи еднократни патрони по-рядко страдат от тези симптоми. Това насочва, че част от проблемите могат да се дължат на експериментиране с нелегални съставки и неодобрени устройства, каза д-р Тан-Хуен Ву от медицинското училище Файнберг в Чикаго.


За изследването Ву и екипът й са работили с повече от 1400 души, пушили електронни цигари през 2016 г. Те са посочвали, конкретните устройства и продукти, които използват и са съобщавали евентуални симптоми.
Цели 55 процента са се оплакали от един или повече симптоми, като една трета са съобщили за симптоми, свързани пряко с увреждания на белите дробове от електронни цигари. Най-чести са кашлицата и гаденето.
Хората съобщавали за такива симптоми със 70 процента повече, ако използвали устройства с патрони, към които се добавя течност и с 95 процента повече, ако контейнерът е за многократно пълнене.
Вероятността хората да съобщят за симптоми била със 71 процента по-голяма при пушещите ароматизирани електронни цигари.
"Резултатите ни показват, че симптомите за увреждане на белите дробове от електронни цигари не са изключение или нещо преминаващо бързо, или свързани единствено с употреба на на тетрахидроканабинол - психоактивната съставка на канабиса, или на витамин Е ацетат, които вече бяха посочени като възможни причини за това" - каза Ву.