Всеки трети от некласираните първолаци без място в кварталното школо

Всеки трети от некласираните първолаци без място в кварталното школо

За 1/3 от некласираните 460 малчугани на първия етап от е-приема в първи клас в София няма място в кварталното школо. Родителите на 155 деца са посочили училището по прилежащ район в кандидатурите за прием, но не са класирани в него, посочиха за „Монитор” от Столична община.

При осъществяването на приема водещ критерий е уседналостта. В първа група попадат деца с постоянен или настоящ адрес в прилежащия район на училището, които не са променяни над 3 години. В нея влизат и деца с брат или сестра до 12-годишна възраст, които учат в същото школо. В 11 общински училища кандидатите от първа група обаче са повече от обявените места. „Броят на паралелките и броят на децата в паралелка се обявяват от директорите на училищата съобразно възможностите на всяко училище. Когато броят на подлежащите на задължително обучение в първи клас по прилежащ район е по-голям от броя на обявените свободни места, част от децата от първа група не могат да бъдат приети”, обясняват от Столична община защо за част от децата няма място в кварталното им училище.

Школа, в които има повече деца от първа група отколкото са разкритите места са: 55 СУ "Петко Каравелов", 26 СУ "Йордан Йовков", 149 СУ„Иван Хаджийски“, 11 ОУ "Свети Пимен Зографски", 104 ОУ "Захари Стоянов", 92 ОУ „Димитър Талев“, 5 ОУ” Иван Вазов”, 2 СУ „Акад. Емилиян Станев“, 73 СУ „Владислав Граматик“, 201 ОУ "Св. Св. Кирил и Методий", 23 средно училище „Фредерик Жолио-Кюри“. За да могат да бъдат приети деца, които са израснали в своите квартали и адресът им не е сменян от повече от 3 години, има две възможности. „В училищата, в които има неприети деца от първа група, с разрешение на министъра на образованието и науката, броят на децата в паралелка може да бъде завишен с двама ученици. При възможност съобразно капацитета на сградата на училището, може да бъде разкрита и допълнителна паралелка”, обясняват от Столична община.

Част от училищата вече са пожелали да приемат по още един клас първолаци.  "Към момента има информация за предложения за разкриване на по още една паралелка в три училища - 149-о СУ, 92 -о ОУ и 201-о", съобщи пред "Монитор" шефката на столичния образователен инспекторат Ваня Кастрева.Тя допълни, че други 2 училища са пожелали да увеличат броя на децата, които ще обучават в паралелка. Това са 61 ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ и 62 ОУ "Христо Ботев".

От 149-о написаха, че след първо класиране 45 деца не са били приети в школото, а от тях близо 20 са били от първа група. Затова ще разкрият още една паралелка. „Нека родителите на деца, които не са класирани на първо класиране в нашето училище, а искат да учат при нас, да не се записват в друго училище на първо класиране, дори и да са приети. Кандидатствайте отново за нашето училище на второ класиране – в профила си в електронната система до петък, 11.06.2021 г. – 18 часа (където да посочите за първо свое желание нашето училище. Ще имате шанс и след това – на трето класиране – ние ще се постараем да уважим желанието на всички”, обясняват от училището и посочват, че са на 3-то място по брой чакащи от първа група. От 201-о ОУ също вече увериха родителите в социалните мрежи, че на второ класиране ще имат места свободни места, тъй като ще разкрият още една паралелка.

В други от 11-е училища обаче няма как да бъдат разкрити допълнителни паралелки, защото още при обявяването на план-приема директорите са предложили максимума класове за новата учебна година с оглед на сградния фонд, с който разполагат.

Некласираните в тях деца ще трябва да се насочат към друго школо. Те ще могат да избират измежду 1704 места, които останаха свободни след първия етап. За тях ще кандидатстват и останалите 2/3 от некласираните, които останаха без училище на първо класиране заради лошата подредба на кандидатурите и желанието за определено школо, за което нямат шанс. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.