Всеки трети освидетелстван е шизофреник или аутист

Всеки трети освидетелстван е шизофреник или аутист

Това става ясно от издадените решения от ТЕЛК

Всеки трети българин с ТЕЛК решение е освидетелстван за шизофреник, аутист, умствено изостанал или сляп. Това става ясно от данните на Агенцията за хора с увреждания, според които от 740 594 инвалиди, 271 859 са с 90% неработоспособност.

Действащата през 2018 г. реформа в медицинската експертиза въведе новата скала, по която всяка диагноза дава точно определен процент. 90 на сто инвалидност освен за шизофрения, тежка умствена изостаналост, слепота и аутизъм се дава и за тумор на бъбрека, злокачествени новообразования на трахеята, на бронхите и белите дробове. Нашенците, които са загубили един крак в тазобедрената става, също попадат в тази група. Освен това до 90% инвалидност води и злокачественият тумор на хранопровода до първата година след операцията. Процентът до 5-ата година след интервенцията намалява от 50 до 80 на сто в зависимост от състоянието на пациента. Хората с най-тежки увреждания у нас са предимно възрастни.

Децата с 90% инвалидност са едва 6204

като повечето не могат да се самообслужват и имат нужда от чужда помощ. Освен тях още 3774 хлапета с по-нисък процент се нуждаят от личен асистент. Докато при пълнолетните с най-тежки увреждания по-голям е делът на тези, които нямат потребност да ползват услугите на помощник – 177 945. Най-голям е процентът на инвалидност в област Силистра – 21%. Това беше и първият разследван от прокуратурата регион за злоупотреби с ТЕЛК-ове. По данни на прокуратурата в местните села Черник, Вокил, Овен и Поройно всеки втори пенсионер притежавал документ за намалена работоспособност. Най-фрапиращ бил случаят на жена с 93 на сто инвалидност, която работела като шивачка.

Веднага след Силистра най-болни се оказват габровци

където всеки пети бил освидетелстван. В челната десятка по инвалидност се нареждат още Видин, Монтана, Кюстендил, Перник и Плевен. Най-малко хора с увреждания, под 10% от населението на областите, има в София, Стара Загора, Търговище, Хасково, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново и Кърджали. Междувременно от здравното министерство публикуваха за обществено обсъждане промени в наредбата на медицинската експертиза. Според измененията ТЕЛК комисиите ще сумират заболяванията, ако основното носи поне 50% и има още едно с толкова. Според сега действащата наредба увеличение на процента неработоспособност се прави само ако основното увреждане носи поне 80 на сто, а съпътстващото – поне 50 на сто. Така с промените ТЕЛК-овете на българите с повече от едно заболяване, които са оценени с поне 50% инвалидност, ще се формират като към основното увреждане бъдат прибавяни 20% от сбора на съпътстващите. При сумирането няма да има значение дали болестите са от общ характер, или са вследствие от основното.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.