Всеки трети няма пари за едноседмична почивка

Всеки трети няма пари за едноседмична почивка

Над една трета от българите - 35,5%, не са имали финансовата възможност да отидат на почивка за седмица, сочат данни на Евростат за 2019 г. България попада под номер 10 в класацията на страните в Европейския съюз (ЕС), чието население на може да си позволи едноседмична ваканция извън дома.

Данните показват още, че делът на хората, за които едноседмичната почивка е била непосилна през миналата година, се е повишил с 5 %. През 2018 г. той е бил в размер на 30,5 на сто. По информация от европейската статистическа служба 2012 г. е била най-неблагоприятна за пътувания - цели 74 % от българите не са могли да си позволят едноседмично пътуване. През следващите години обаче е регистриран значителен спад, през периода 2012 – 2018 г. процентът на гражданите, неспособни да заминат за почивка за седмица, намалява с цели 43,5 %.

Средният процент на гражданите на ЕС над 16 години, които не са успели да си позволят 1-седмична почивка през миналата година е 29 на сто, като делът им намалява спрямо 2010 г. с 10 %.

Най-зле в класацията е Румъния, където повече от половината население (54%) няма финансовата възможност да замине за седмица извън града. Следват я Гърция (49%), Хърватия (48%), Кипър (45%) и Италия (44%). Швеция е страната с най-малко граждани, които не могат да си позволят едноседмична ваканция - едва 10 %.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.