Всеки трети лев харчим за храна

Всеки трети лев харчим за храна

Над половината от доходите ни идват от заплата, сочат данните на Евростат

30 на сто от доходите си или почти всеки трети лев през миналата година българинът е похарчил за храна и неалкохолни напитки, като по този показател сме сред лидерите в ЕС, сочат данните на Евростат. По този показател страната ни е в компанията на Румъния, Латвия и Естония, където храната е най-високият показател в разходите за потребление на домакинствата.

Второто по големина перо в разходите ни е поддръжка на жилището и за вода, ток, газ, отопление отиват около 15% от доходите ни. За транспорт и социални осигуровки отделяме около 7% от доходите си. За облекло и обувки, както и за обзавеждане и поддържане на дома си, а също и за алкохол и цигари - 4,2 на сто. За здравеопазване българинът е отделял 5,4%, за свободно време, културен отдих, както и за различни видове комуникации - по 4,4 на сто

Следващи по важност разходи за европейците са били за "ресторанти и хотели" и "отдих и култура" с дялове от около 9%, отчита анализът. Най-голям е бил делът на разходите за дома във Финландия - близо 30%, Дания - 29%, Великобритания - 27%, Швеция и Франция - по 26%. Най-разточителни в харченето за ресторанти и хотели са били жителите на Малта - 19%, Кипър - 17% и Испания - 16%.

Ситуацията при съседите ни е следната - в Гърция най-висок дял от 20% се харчат за поддръжката на дома, около 17% - за храна и 16% - за хотели и ресторанти. В Румъния най-значителни (подобно на България) са разходите за храна - 28 на сто, за дома се харчат около 22% от доходите на домакинствата, а трето най-голямо перо са разходите за транспорт - 12%.

В структурата на общия доход на българина през 2017 г. най-висок относителен дял заема работната заплата - 54,5 на сто.

Доходите от всички други социални трансфери (пенсии, обезщетения за безработни, добавки за деца и други социални помощи и обезщетения) формират около 30 на сто от общия доход на домакинствата у нас през 2017 г.

Под данни на Евростат, през 2017 г. Дания е била най-скъпата държава-членка в перото за "ресторанти и хотели" - 51% над средното за ЕС, за "храна" - също 50% над средното за ЕС, за "отдих и култура" - 48 на сто над средното за ЕС. Ирландия пък е била най-скъпата държава-членка за алкохолни напитки и тютюневи изделия - 74 на сто над средното за ЕС. Люксембург е бил най-скъпата страна в ЕС за жилища, вода, електричество и газ – 63% над средното за ЕС.

Гърция е била лидер по скъпотия за комуникациите - 54 на сто над средното за ЕС , а Швеция е била най-скъпа за "дрехи и обувки" - 34% над средното за ЕС, отчита още анализът на Евростат.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.