Всеки трети изпраща документи онлайн

Всеки трети изпраща документи онлайн

Осми сме в ЕС по налични е-услуги за бизнеса

Около 35% от българите използват интернет, за да изпращат документи, да свалят формуляри и да получават информация от онлайн страница на публични администрации. Това означава, че една трета от нас използват глобалната мрежа, за да контактуват с различни ведомства, като приходната агенция, министерствата и други, показват данни на Европейската комисия (ЕК) за 2019 г., цитирани от Българска стопанска камара (БСК).

Статистиката сочи, че за последните 12 месеца интернет е използван с такива цели. България


изостава значително спрямо други страни, като Естония, Латвия


и Словакия, които са лидери с между 72-91% резултати. От 11 страни в класацията, ние сме предпоследни, като зад нас е единствено Румъния. В Северната ни съседка под 20% от населението използва интернет, за да контактува с държавата. По отношение на достъпни е-услуги за бизнеса обаче се представяме доста по-добре. По този индикатор България е над средното за ЕС ниво и дори е на 8-мо място в ЕС. Съществен принос за челните позиции има наличието на услуги и на английски език, отчитат от БСК. Индикаторът за дял на публични е-услуги, необходими за стартиране на бизнес и текущи делови операции, при нас отбелязва резултат над 90 точки от 100 възможни. Подобни резултати имат Естония и Литва, докато средното за ЕС ниво е около 88 точки. На дъното в класацията са Румъния, Хърватия и Полша. В същото време към 2017 г. у нас


липсват основните предпоставки


за въвеждането на електронно управление. Това включва електронна идентификация и документи, дигитално оповестяване, както и системи за автентичност, позволяващи достъп до няколко софтуера само с едно ID и една парола. По този показател имаме едва 25 точки. За сравнение, Естония, Литва и Латвия са с между 80-90 точки, като очаквано, Естония е с най-висок резултат от 90 точки.

Данните на работодателската организация сочат още, че зЗначителна чат от администрацията си представя е-управлението като изпращане и получаване по електронна поща на сканирани официални писма – с подпис и печат. Това разбиране е пречка пред по-нататъшното автоматизиране на взаимодействието между публична администрация с граждани и фирми, а и в самата администрация. Статистиките показват още, че българският бизнес изостава в своята дигитализация. За много фирми наличието на интернет страница или профил в социалните мрежи е достатъчна дигитализация, докато онлайн управлението на клиенти и ресурси остава на заден план.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.