Всеки трети гледа нелегална кабелна (ОБНОВЕНА)
12

Всеки трети гледа нелегална кабелна (ОБНОВЕНА)

35 екипа на НАП участвали в проверките в три области

 2,4 млн. са потребителите на телевизионни програми, от тях 700 хил. са в т.нар. сив сектор, за които държавата официално не знае. Чрез тях собствениците на кабелните телевизии, осъществявайки престъпление против интелектуалната собственост укриват данъци в значителни размери. Това каза на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

„Бяха осъществени видими в достатъчна степен според нас действия на няколко органа на държавното управление. Проведоха се оперативно - издирвателни мероприятия, извършиха се процесуално следствени действия по разследване в Бургас, Кърджали, Кюстендил, Благоевград, Петрич, Сандански и Дупница за престъпления срещу интелектуалната собственост, които касаят нарушения на авторски права и съвместни разследвания за данъчни престъпления“, припомни тя. „Заявяваме отговорно, че това, което установяваме и разследваме е схема чрез извършване на престъпления против интелектуалната собственост реално паралелно с тях и благодарение на тях се осъществяват и данъчни престъпления“, обяви Румяна Арнаудова.
„Заявяваме отговорно, че това, което установяваме и разследваме е схема чрез извършване на престъпления против интелектуалната собственост реално паралелно с тях и благодарение на тях се осъществяват и данъчни престъпления“, обяви Румяна Арнаудова.
В акциите участваха и 35 екипа на Национална агенция за приходите. В най-масовия случай става въпрос за нерегистрирани абонати и инкасиране на суми без фискални бонове. По време на проверките софтуерите в някои обекти са били изключени, с цел проверяващите да нямат достъп до информацията.
Иззети са документи и компютърни конфигурации от данъчните. Осъществени са контролни действия върху дейността на бургаски кабелен оператор и телевизия. Извършени са също проверки на други оператори в Бургас, Пловдив и София.
35 екипа на НАП провериха обекти в тези области. Установени са над 30 нарушения за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства, които вече са запечатани. Припомняме, че миналата седмица бяха приети изменения в Закона за авторското право и сродните му права, който да направят кражбата на авторските права значително по-трудно, което ще се отрази негативно на кабелните оператори, които оперират в сивия сектор. За справяне с проблема с цифровото пиратство чрез закона се надяват от Българската асоциация на кабелните и комуникационните оператори (БАККО) пред „Монитор“.
Сред възможностите са дистанционен мониторинг върху телевизионните програми чрез нови технологични решения. По този начин ще се намали кражбата на интелектуална собственост, и страната ще бъде извадена от „черния списък” за защита на интелектуалната собственост на САЩ.
Операторите настояват и за улеснена процедура по връчване на актовете за установяване на административни нарушения и на наказателните постановления по ЗАПСП. И до този момент държавата се стремеше да санкционира доставчиците на пиратско съдържание, но според закона наказателните постановления се връчваха лично.
Това водеше до умишлено избягване на актовете и по-висока безнаказаност. Например, ако нарушителят успееше да се укрие в рамките на 14 дни от издаването на акта, за да му бъде връчен, той не дължеше никакви глоби на държавата. Според БАККО съпротивата срещу закона продължи, то тя по-скоро е израз на нежелание да бъдат постигнати реални резултати в посока конкурентен и прозрачен пазар.
Служителите на отдела за компютърни престъпления в ГДБОП, ръководен от комисар Явор Колев установиха, че проблемът е основно в Южна България.
„Своевременно предприехме и различен подход за работа и създадохме разширен екип за анализ на престъпленията от този тип, като целта бе анализ на наказателната практика досега и извеждане на ефективен подход за пресичане на подобна престъпна дейност. Изводът е, че при действия по такива разследвания е необходимо участието и на други компетентни служби“, обясни Колев.
„От НАП изразиха пълна готовност за стартиране на данъчни проверки, в общата мисия за предприемане на мащабни действия бяха поканени и представители на Комисията за регулиране на съобщенията, която технически да установи конкретните нарушения от страна на кабелните оператори и да изясни авторските права за разпространение на съответните канали“, допълни Арнаудова.


Щетите са за около 10,5 млн. лева


Говорителят на главния прокурор уточни, че установените към момента щети за двете големи частни телевизии и канал за касови филми са за около 10,5 млн. лева, но ще нараснат. Тя припомни, че въпреки действията през годините, още практикуват кабелни оператори-пирати, които си позволяват да получават немалки суми като такси, но извършват престъпление срещу интелектуалната собственост и укриват данъци. Разпространявани са 60 програми - чужди и български, без разрешение и съгласието на носителите на авторските права. Обществената опасност на това престъпление е достатъчно голяма, доколкото България преди време попадна в негативен списък на държави, които неглижират защитата на интелектуалната собственост.
През 2018 г. страната ни бе извадена от този списък, но последните сигнали отново насочиха вниманието към службите към този казус.
Мащабната реакция на институциите е в отговор на тези незаконни действия и за защита на интелектуалните права и на фиска, каза Арнаудова и допълни, че извършените вчера проверки са на пет кабелни телевизии, незаконно разпространявали защитени авторски програми в Южна България, а за останалата част от страната продължават оперативно-издирвателните действия. Според събрания до момента доказателствен материал, има основания за повдигане на обвинения, като те ще бъдат уточнени след резултатите от назначените експертизите - авторско-правна и техническа.
Необходима е точност и за размера на укритите данъци, допълни Арнаудова. Към момента е задържан единствено IT специалист, оказал отпор при процесуалните действия, като изключвал връзката между касовия апарат и НАП по време на проверката. Говорителят на главния прокурор благодари на експертите от ГДБОП за професионалните действия, на служителите от жандармерията, осигурили достъпа до офисите на операторите. „Признателни сме на екипа от Европол, оказали неоценимо съдействие със знания и логистика“ Началникът на отдел "Киберпрестъпления" към ГДБОП комисар Явор Колев обясни в детайли естеството и стъпките в осъществяването на този вид престъпления. Той допълни, че операцията продължава и в настоящия момент. След като е преустановено разпространяването на програми без уредени авторски права, в момента контролираме дали ще има възстановяване на практиката и тогава престъплението ще е с друг профил. Регулярни проверки предстоят на всички кабелни оператори в страната, тези, за които има данни, че извършват определени нарушения, ще бъдат проверени в съвсем кратки срокове. Обемът от 700 000 абонати, които са в сивия сектор и за тях не се плащат данъци, ще бъдат изведени на светло. Престъпната дейност на разпространяване на програми в нарушение на авторското право, ще преустановена, категоричен бе Колев. Проведената операция срещу пиратската дейност е една от най-големите за цяла Европа, заяви представителят на Европол Богдан Чинару от Центъра за борба с престъпленията, свързани с интелектуалната собственост. Той поясни, че екипът на европейската полицейска служба е в страната ни за да подкрепи колегите му от отдел "Киберпрестъпност" на ГДБОП и да подпомогне акциите с доставените два мобилни офиса. Възхитени сме от работата на колегите от "Киберпрестъпност" и планираме да организираме обучение в Европол с тяхно участие като обучители, коментира Чинару.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.