Всеки трети работи без  осигуровки

Всеки трети работи без осигуровки

Делът на сивата икономика в България е около 30%, обяви  президентът на КНСБ Пламен Димитров на конференция "Неформална икономика и недеклариран труд - международни, европейски, национални измерения и добри практики". Това означава, че всеки трети служител или работи без осигуровки, или си получава заплатата в плик и го осигуряват на по-ниска сума.

Страната ни е на едно от първите места по този показател, а липсата на трансгранично сътрудничество между страните членки засилвало негативната тенденция, стана ясно на конференцията. Социалният министър Бисер Петков пък цитира доклад на Международната организация на труда, според който

над 2 млрд. души по света се трудят на черния пазар

Това означавало, че 61% от служителите попадат на некоректни работодатели, ставало ясно още от анализа на доклада. Той посочи, че сивата икономика носи загуби както за страната, така и за работниците. Служителите можели сега да са доволни, че разполагат с повече средства заради неплатени данъци и осигуровки, но в бъдеще щели да получат по-ниски обезщетения и пенсии, с които щели да бъдат на ръба на оцеляването. От думите на Петков стана ясно още, че неформалната икономика

ограничава държавата да инвестира

в социални сфери – здравеопазване, образование. Освен това по този начин се губели и коректни работодатели, които били стълбът на българската икономика, но били принудени да търпят негативите на нелоялната конкуренция. „Бедността е причина и последица от неформалната икономика“, добави още той. Петков подчерта още, че превенцията и борбата с недекларирания труд са основни приоритети за управлението на България. Една от последните мерки, която е предприел кабинетът, била възможността инспекцията по труда да иска откриване на производство по несъстоятелност за фирми, дължащи възнаграждения. От края на март до момента над 70 работодатели са се изплатили на своите служители.

Европейският съюз губи около 25 милиарда заради компании, които не декларирали доходите си, стана ясно още на конференцията. Загубите били както за осигурителната система, така и за данъчната. По думите на Пламен Димитров само у нас се губели между един и два милиарда лева годишно от осигурителни вноски, които не се внасят.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.