Всеки шести стопанин на плаж хванат в крачка (ТЕМАТА)

Всеки шести стопанин на плаж хванат в крачка (ТЕМАТА)

Най-често липсват табели, спасители и безплатен достъп до морето

Пет стопани на плажове ще трябва да платят неустойка на държавата във връзка с неизпълнение на задълженията по договорите за наем и концесия. С предупреждения заради нарушения са и други 15 морски ивици по Черноморието, които, ако не се отстранят, концесионерите и наемателите ще бъдат наказани спрямо действащото законодателство. Данните са от проверки на Министерството на туризма от началото на годината, предоставени на „Монитор“.

Към края на юли общо сключените договори за стопанисване на морски плажове са 128. От тях 61 ивици са отдадени на концесии, а 67 – под наем. Това означава, че един от шест стопани не спазва ангажиментите си, които са поели към държавата. Неохраняеми са 95 плажа.

От началото на годината експертите на Министерството на туризма са извършили

129 проверки по плажовете на родното Черноморие, като откритите нередности са 20 на брой. Най-често това са липса на табели, спасители и медицинско обслужване, ограничаване и затрудняване на свободния и безплатен достъп до плажовете. За нередностите министерството е предприело действия, включително изпратени и сигнали до прокуратурата за отстраняването им. Установени са и нередности във връзка със свободното разполагане на плажни принадлежности, за което също са взети съответните мерки, обявиха от ресорното министерство.

През настоящия летен сезон са констатирани и нарушения, свързани с цените на плажните принадлежности. Новите текстове в Закона за здравето, приети от Народното събрание, предвиждат, че за лято 2020 г. концесионерите и наемателите на морски плажове трябва да предоставят плажните принадлежности на цени, намалени с не по-малко от 50% от цените за миналата година. Припомняме, че при неспазване на нормативните изисквания глобата е 50 000 лв., а при повторно нарушение - 100 000 лв.

Задължение на министерството е да следи как се спазват правилата за работа на морските плажове през цялата година. При нарушения и неспазване на законодателството санкциите са безкомпромисни, затова от ведомството призовават своевременно да бъдат информирани при всякакви съмнения за извършване на неправомерни действия на територията на морските плажове.

По данни на Комисията за защита на потребителя от началото на юли са извършени 232 проверки. От които 172 броя инспекции по плажовете и 60 броя на заведения за хранене и развлечения, разположени на плажовете. Установени са 6 броя нарушения и са дадени 2 броя задължителни предписания и са съставени 2 броя актове за административно нарушение. Най-често липсва регистър на предявените рекламации, както и информация за работното време на обектите.

Сред по-фрапантните случаи са

необявяване на цени на чадъри и шезлонги на плаж

Двореца-принца в Балчик. Инспекторите са установили, че на централния плаж в Черноморец потребителите трябва да заплащат цената за комплект от чадъри и шезлонги, като се ограничава свободата на избор за заплащане самостоятелно на всеки един от предлаганите артикули.

При проверките е установено също, че на заведение за хранене, находящо се на плаж Кабакум, липсва информация за фирмата, седалището и адреса на управление на търговеца, работно време на туристическия обект и имената на управителя с телефон за контакт.

НА 23 ИВИЦИ НЕ ПЛАЩАМЕ ЗА ПЛАЖНИ ПРИНАДЛЕЖНОСТИ

На Буните срещу 3 лева ползваме чадър и два шезлонга

В началото на лятото от Министерството на туризма обявиха, че тази година цените на плажните принадлежности ще са драстично по-ниски. Бившият министър Николина Ангелкова заяви, че ще има плажове по родното Черноморие, които ще предлагат напълно безплатни чадъри и шезлонги. На 23 ивици не плащаме за плажни принадлежности. Не навсякъде обаче е така.
Ако сте избрали да плажувате на плаж Градина-централен част 2, трябва да имате предвид, че чадър и два шезлонга там излизат по 20 лв. Това се отнася за Божуренец-Топола 2 и Стамополу-Перла.
Доста по-изгодни са цените на Златни пясъци, където плажните принадлежности струват общо 2 лв. На плаж Буните пък за 3 лв. ще можете да ползвате един чадър и два шезлонга. Цената на същите принадлежности в един от най-посещаваните курорти у нас - Слънчев бряг, е 12 лв.

Туристическият бранш излиза на протест на 4 август

Туристически агенти, туроператори, екскурзоводи и членове на браншови съюзи отново ще протестират пред Министерския съвет на 4 август. Тогава изтича едноседмичният срок за изпълнение на техните искания.

Членовете на обединение „Бъдеще за туризма“ настояват за среща с премиера Бойко Борисов с цел изясняване на икономическата обстановка и набелязване на мерки за предотвратяване на масовите фалити на туроператорите.

От сектора запознаха със своите искания и новия министър на туризма Марияна Николова. Те включват финансово оздравяване на сектора и разработване на спешен кризисен план за подпомагане на туроператори, туристически агенти и екскурзоводи; незабавно прилагане на грантови схеми и социални инвестиции под формата на безусловна безвъзмездна помощ за най-засегнатите сегменти - туроператори, които осъществяват изходящ туризъм, разработване на програми за запазване и стимулиране на заетостта в сектора чрез обучение и преквалификация по линията на европейските програми.

Припомняме, че първият им протест бе на 28 юли, след което техни представители бяха приети от ресорния министър. Тогава Николова им обеща съдействие в осигуряването на ликвидни средства за фирмите в сектора. Искането беше внесено във финансовото министерство още същия ден.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.