Всеки шести работодател съкращава служители

Всеки шести работодател съкращава служители

Големите дружества няма да търсят нови хора

Един от шест работодатели предвижда да намали броя на служителите си. Едва 9% от работодателите очакват да увеличат броя на служителите, а 67% не прогнозират промяна. Това става ясно от обзорното изследване за заетостта на голяма агенция за подбор персонал за третото тримесечие на 2020 г.

Нетната прогноза за заетостта е -6%. Коригирана спрямо сезонните колебания, прогнозата е -7% и е най-слабата от началото на изследването преди повече от девет години. Перспективите за наемане намаляват с 13 процентни пункта в сравнение с предишното тримесечие и с 15 процентни пункта спрямо същия период на миналата година.

Работодателите във всички предприятия

очакват да намалят заетостта през следващото тримесечие.

Най-слабо темпо на наемане се предвижда от работодателите в средно големите предприятия, които отчитат нетна прогноза за заетостта от -15%. Прогнозата на малките и големите предприятия е -6%, докато микропредприятията отчитат прогноза от -5%. В сравнение с предишното тримесечие работодателите от големите предприятия отчитат рязък спад от 25 процентни пункта, а прогнозата на предприемачите от средно големите фирми намалява с 21 процентни пункта. Прогнозите на работодателите от малките и микропредприятията намаляват със съответно 11 и 3 процентни пункта. Плановете за наемане намаляват във всички четири категории и в сравнение със същото време на миналата година. Рязък спад от 26 и 22 процентни пункта е отчетен за съответно големите и средно големите предприятия. Работодателите от малките предприятия отчитат спад от 12 процентни пункта, докато прогнозата на микропредприятията отслабва с 8 процентни пункта.

Отчетените намерения за наемане на служители във всички пет региона в България са

най-слабите от началото на изследването през 2011 г.

Работодателите във всички пет региона очакват да намалят заетостта в периода юли-септември, според проучването на ManpowerGroup. Най-слаб пазар на труда се предвижда в Бургас, където работодателите отчитат мрачна нетна прогноза за заетостта от -20%. В Русе и Варна се очаква слабо темпо на наемане с прогнози от -8%. Работодателите в Пловдив предвиждат умерено наемане на служители, като отчитат прогноза от -4%, докато прогнозата за София е -2%. Намеренията за наемане отслабват във всички пет региона в сравнение с предишното тримесечие. Работодателите в Бургас отчитат рязък спад от 28 процентни пункта, докато във Варна и Пловдив е регистрирано значително намаление от съответно 19 и 13 процентни пункта. Плановете за наемане в Русе са по-слаби с 9 процентни пункта и намаляват с 3 процентни пункта в София. В сравнение със същия период на миналата година значителен спад от съответно 26 и 20 процентни пункта е отчетен за Бургас и Варна. Перспективите за наемане в София също намаляват с 11 процентни пункта и с 10 процентни пункта за Пловдив и Русе. Проучването е проведено под формата на интервюта сред представителна извадка от 353 работодатели в България.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.