Всеки шести младеж одобрява онлайн омразата

Всеки шести младеж одобрява онлайн омразата

Тревожни данни показва национално представително изследване за излагането на младите хора на послания на омраза и насилие. Резултатите показват, че 52% от българските младежи на възраст 14-19 г. са били изложени на подобно съдържание онлайн.

Проучването сред 1018 младежи на възраст между 14 и 19 години показа, че между 12 и 16% от младежите одобряват онлайн съдържание, демонстриращо омраза или агресивни нагласи. Данните сочат също, че пасивното и безкритично „консумиране“ на такъв тип съдържание е свързано с по-високи равнища на одобрение сред младежите на призивите за насилие или крайни действия, това става ясно от данни на Българският Център за безопасен интернет.

Изследването на Центъра за изследване на демокрацията и Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ цели да проучи нагласите сред младите хора с цел да се разработят по-ефикасни методи за противодействие на широко разпространяваното онлайн съдържание с насилие и омраза. Част от тях ще бъдат национална кампания под мотото "Намери друг начин" и наръчник за учители, който да им помогне да работят в учениците за осъзнаване на вредите от онлайн езика на омразата.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.