Всеки шеф на НС ще си назначава свой главен секретар (ОБНОВЕНА)

Всеки шеф на НС ще си назначава свой главен секретар (ОБНОВЕНА)

При нужда: Ще пращат квестори и на заседанията на комисиите

  • Ресорните комисии вече ще заседават поне веднъж от вторник до петък
  • И премиерът ще може да представя законопроекти в НС

Всеки нов парламентарен шеф ще си назначава свой главен секретар на Народното събрание. Това решиха депутатите при разглеждането във временната комисия на новия правилник на НС.

Предложението е на новата председателка на НС Ива Митева. Тя го аргументира с факта, че при отстраняване на лице от тази длъжност, съдът го връща и парламентът плаща обезщетения, а така ръководството не може да си назначи свой екип. В момента главният секретар на НС се избира след конкурс. Митева даде пример с казуса със стария главен секретар Стефана Караславова, която е била сложена на поста от ГЕРБ, но сега за втори път трябва да й бъде платено обезщетение. От думите на Митева стана ясно, че всеки път става дума за суми от 30-40 000 лева. Причината - преди две седмици Митева си сложи на поста нов човек - Габриела Килфанова.

"Правилникът е с акт на закон и затова имаме правила в изключение на закона за държавния служител", каза Митева.

Одобри се идеята при нужда квестори да има не само в пленарна зала, но и на заседанията на комисиите, за да съдейства при нарушаването на дисциплината понякога. На кои обаче ще решава шефът на НС, защото те са на негово подчинение. По време на дебатите стана ясно, че квесторите са общо 6 и може би няма да има нужния ресурс да се изпълняват и тези задължения. Именно затова от ГЕРБ и БСП бяха против.

Депутатите гласуваха да има общо 21 комисии. Те ще са следните - по бюджет и финанси, която ще има подкомисия по контрол и отчетност на публичните средства, комисия по конституционни и правни въпроси, комисия по икономическа политика, високи технологии и туризъм, като туризма става постоянна подкомисията, комисия по енергетика и климат, комисия по регионална политика, комисията по външна политика. Отделна комисии ще е тази по въпросите по ЕС, а контролът на еврофондовете става нейна подкомисия. Останалите са комисия по отбрана, комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, комисия за контрол по службите и използването на СРС-та, комисия по земеделие, храните и горите, комисия по социалната и демографската политика, комисия по образование, науката, въпросите за децата, младежта и спорта, комисия по здравеопазването, по околната среда и водите, комисия по транспорта, комисия по електронно управление,дигитализация и информационни технологии, комисия по култура и медиите, комисия за пряко участие на гражданите, комисия по правата на човека, вероизповеданията и жалбите, комисията по българите в чужбина

Не мина предложението на БСП за стартиране на процедура за смяна на шефа и заместниците му в НС да става не с 1/3, а с 1/10 от депутатите или от всяка парламентарна група. Това обаче предизвика критики, че така оставката на председателя на НС ще се превърне в тема всяка седмица.

Преди да бъде гласуван в комисия всеки законопроект ще трябва да минава през публично обсъждане, които да се организират от дадената комисия, а не през обществена консултация както искат от ДБ. В тази връзка шефката на НС Ива Митева поясни, че именно благодарение на предложението на ДБ в предишния парламент работата на НС е блокирана и това означава един закон да стига до пленарна зала ще отнеме поне 2 месеца. Когато се иска становище от дадена институция, ще се изисква това да става в определен срок.

Една комисия ще трябва да заседава поне веднъж седмично от вторник до петък. Досега практиката бе заседанията да са сряда и четвъртък. Ива Митева аргументира предложението си с факта,че бе премахната възможността за "падащия кворум" за старт на заседанието на комисия и това, че депутатите трябва да да присъстват лично.

Отделно депутатите одобриха блиц контролът в ресорните комисии да е и всеки първи вторник на месеца, освен само досегашните сряда и четвъртък.

Времето за поставяне на процедурни въпроси бе намалено от 2 на 1 минута. Когато премиер или министър дойде в НС по свое усмотрение, то след неговото изслушване всяка група ще има право на становище от 2 минути. Досега, когато даден член на МС дойде да информира за нещо депутатите, те няма право на въпроси след това.

Отпадна старият текст в правилника при гласуване общият брой на гласувалите да е поне 121 народни представители. Занапред не само вицепремиери и министри ще могат да дойдат в зала, за да представят законопроект, но и самият премиер. Депутатите изрично записаха,че това право ще имат всички членове на МС и не искат да ограничават никого.

Освен предложенията на първо четене, тези между 1 и 2 -ро също да могат да се внасят с електронен подпис.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.