ТЕСЛА: Колко още може да поскъпне водата у нас

Водата най-скъпа в Разград:

ТЕСЛА: Колко още може да поскъпне водата у нас

За София лимитът до края на годината е 6,786 лв. на кубик

Цената на услугата на всеки седми ВиК оператор за 2021 г. е близка до социално поносимата цена, която е таванът, определян в КЕВР в края на всяка година. Справка в сайта на регулатора сочи, че от големите оператори най-близко до максималната цена от 1,14 пъти е одобрената тарифа за ВиК -Ловеч. Абонатите му сега плащат по 3,52 лв./куб. м за услугата, таванът е 3,598 лв. Той е изчислен по данни на НСИ от средномесечен разполагаем паричен доход на лице от домакинство за област Ловеч - 403 лв.

С 1,17 пъти разлика между двете цени е операторът в Монтана, където потребителите плащат по 3,115 лв./куб. м, социално поносимата цена е 3,638 лв. За най-бедната област на страната таванът е изчислен спрямо 408 лв. среден доход на човек на месец. В съседната област Видин социалната цена е от 3,272 лв. и е най-малката, определена от регулатора. Тя е пресметната върху доста по-ниската сума от 367 лв. на човек. Там абонатите плащат по 2,738 лв./куб. м.

Има и друг оператор с ниско съотношение от около 1,1 пъти между двата показателя - „АЦК“ ООД, но въпросното дружество обслужва само един голф клуб в област Добрич. Социалната поносимост на цената на водата се пресмята при минимално месечно потребление от 2,8 куб. м на човек при 2,5 на сто от средния месечен доход на домакинствата. За отделните области прагът ще бъде различен, тъй както и данните за доходите, които се получават от НСИ. Тя се записва в решение на КЕВР при одобряването на бизнес плановете на ВиК операторите за следващата година и обикновено става в края на предходната. Най-висок праг за цена на ВиК услугата за 2021 г. от 6,786 лв./куб. м логично е определена за абонатите на „Софийска вода“ за среден доход от 760 лв. на човек от домакинство. В момента във фактурите на столичани се начисляват по 2,935 лв. за кубик.

За 2021 г. най-скъпа е била водата в Разград - по 3,632 лв. за кубик. Там определеният таван на социална поносимост е 4,29 лв., сочи последното решение на регулатора. На второ място по скъпа ВиК услуга е дружеството в Хасково. Сега там хората, на които периодично им се налага да пият и вода с обеднен уран, плащат по 3,524 лв. за кубик, а социално поносимата цена е изчислена върху 511 лв. доход. До края на годината с цени над 3 лв. за кубик на ВиК услугата са общо 12 оператора, като сред тях са и тези във Варна, Пловдив, Шумен и Стара Загора. Най-ниска цена за водата от 0,494 лв./куб. м сега се плаща в Радомир, като разликата до тавана от 5,866 лв. е почти 12 пъти. Под левче за кубик на услугата се начислява още и на абонатите в Кресна, област Благоевград - 0,731 лв., и в гр. Сапарева баня, обл. Кюстендил - 0,97 лв., сочат още данните от решенията на КЕВР.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.