Всеки седми професор „летящ“ (ТЕМАТА)

Половината преподаватели са в Югозападния район за планиране

Всеки седми професор „летящ“ (ТЕМАТА)

3354 имат трудов договор в повече от един вуз

Всеки седми професор, доцент или асистент у нас е „летящ“ и сменя вузовете, в които преподава. Това става ясно от данните в приложенията към проекта на националната карта за висше образование. В тях е посочено, че 21 140 преподаватели имат трудов договор с университета, в който работят. 3354 от тях обаче са осигурявани от повече от един вуз, става ясно още данните.

В таблиците е посочено, че „ексклузивните преподаватели“, или тези, които са на трудов договор само в едно ВУ и нямат такъв в друго висше училище, са 18 056. Следователно един на всеки седем обучава студенти поне от два университета.

Най-много „летящи“ професори обучават бъдещите прависти, икономисти, учители, инженери, архитекти. Например в направление „Педагогика на обучението по...“ има само 1172 „екслузивни преподаватели“ от всички 1483 с трудов договор. Около

една четвърт от обучаващите в „Право“ също четат лекции в повече

от един университет – 315 от всички 410. Само 525 от 770 преподавателите в „Архитектура, строителство и геодезия“ пък са в един университет.

Едва в седем от общо 52-те направления в университетите обучаващите имат по един трудов договор, става ясно още от данните. Това са обучаващите студентите в специалности от „Теория и управление на образованието“, „Религия и теология“, „Металургия“, „Биотехнологии“, „Растителна защита“, „Животновъдство“, „Ветеринарна медицина“.

По отношение на разпределението на всички преподаватели по различните направления от данните става ясно, че най-малко са тези по „Теория на изкуствата“ – 18, „Теория и управление на образованието“ – 31, „Металургия“ – 48, „Религия и теология“ – 71, и „Материали и материалознание“ – 98. Най-много пък са тези, които подготвят студентите от „Медицина“ - 1503, и „Педагогика на обучението по ...“ - 1483, следвани от „Икономика“ с 1359 преподаватели, „Филология“ с 1042 и „Здравни грижи“ с 917.

Разпределението на преподавателите според района за планиране на висшето училище, в което работят, не е равномерно. Най-малко са тези в Северозападния – 1000. От тях 785 преподават само в един вуз. Най-много пък са преподавателите в Югозападния – 10 679. От тях 8889 са „ексклузивни“.

Неравномерно е и разпределение на броя преподаватели

които водят курсове в дадено направление към обучаваните, става ясно още от данните. В „Математика“ има 491 действащи студенти при 215 преподаватели с трудов договор, или двама усвояват знания от един професор. Напълно различно е разпределението в направленията „Педагогика“, „Икономика“ и „Психология“. На 33-ма бъдещи учители се пада по един преподавател, тъй като 17 723 студенти се обучават от 534 професори. По „Икономика“ на всеки 30 има по един преподавател, а за „Психология“ - на всеки 27. В Националната карта за висше образование са посочени и евентуалните причини.

„Различното съотношение на броя на преподавателите на трудов договор спрямо броя на студентите в различните професионални направления може да се дължи на особеностите на обучението в различните направления, натовареността на преподавателите с изследователска дейност, осъществяването на обучение от преподаватели, които не са на трудов договори или които преподават в повече от едно професионално направление, разкриването на обучение по направлението в нови висши училища, както и на други фактори“, се посочва там. Фактор е и съотношението на броя действащи студенти към определения капацитет за дадено направление. Например, ако броят на следващите „Математика“ беше равен на капацитета на професионалното направление - 2570, тогава при запазване на броя на професорите (491) на един преподавател биха се падали близо 5 пъти повече студенти.

Завършили без реализация смъкват нивото на направленията

Завършилите студенти, които не са успели да си намерят работа, смъкват нивото на цялото направление, в което са се обучавали.

„От картата се вижда, че не трябва да спрем на ниво професионални направления, а да видим какво става във всяко висше училище за дадено професионално направление. Например направление „Икономика” попада в група 4 (б.а.- с ниска степен на реализация на завършилите и ниска степен на търсене от кандидат-студентите), но в Софийския университет, Висшето училище по застраховане и финанси, Университета за национално и световно стопанство и Нов български университет тя попада в група А (б.а. - с висок брой наети специалисти с висше образование на един студент в района и с висок брой ученици в гимназиален етап на обучение на един студент в района)“, обясни пред „Монитор“ служебният образователен министър проф. Николай Денков. Така, ако при разпределянето на дадено направление в различните групи четирите университета биха поставили икономиката в най-добрата група, ако не бяха останалите висши училища. „Това е много хубаво свойство на картата, защото позволява да се види къде всъщност обучението е сравнително добро и къде има проблем и той да се адресира конкретно“, допълни министърът. Поради тази причина в някои висши училища обучението по специалност „Администрация и управление” беше спряно, а в други – значително намалено.

Три пъти намалили приема на икономисти

 По думите на проф. Денков като цяло приемът през последните 5 години и за следващата е добре балансиран.

„Миналата година от 39 000 места за обучение след средно образование 37 000 бяха запълнени. Останаха само 2000 свободни, които са в трудни специалности и направления – математика, инженерните и химическите технологии, в които имаме нужда от специалисти, но нямаме кандидат-студенти. Местата за прием са доста по-добре балансирани сега, отколкото преди 5 години“, коментира проф. Денков. Той припомни, че тогава приемът е бил напълно отворен за всички желаещи кандидат-студенти за направление „Икономика”, в което преди 5 години са били приети над 9800 студенти. За сравнение сега субсидираните от държавата места в това направление са само 3000.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.