Всеки понеделник онлайн курс за китайски специалитети

Всеки понеделник онлайн курс за китайски специалитети

Китайският културен център в София стартира онлайн курс по кулинарно изкуство, съобщиха оттам. Във виртуална класна стая любителите на китайската кухня могат да получат титлата „майстор-готвач”.

Инициативата е на културната институция, с подкрепата на Професионалната гимназия Йондзян в град Нинбо,

„В условията на епидемичната обстановка поради разпространението на COVID-19, не посещаваме толкова често, както преди, ресторанти и други забавления. Когато сме повече време вкъщи, може да ни доскучае, и тогава на помощ идва стартиралата пред дни „виртуална класна стая” по кулинарно изкуство и китайска кухня, съобщават от ръководството на Китайския културен център в София. Идеята е в резултат на множество запитвания и проявен интерес от страна на любителите на китайската храна, отправени към културната институция. По този повод оттам са решили да организират онлайн курс за приготвянето на различни китайски специалитети, в който ще може да се включи всеки желаещ. Достатъчно е да се посети сайта на Китайския културен център (http://bg.cccsofia.org/), както и на платформите Facebook, WeChat и tiktok (@ccc_sofia).

От 10 август т.г. всеки понеделник, онлайн ще бъдат показвани различни епизоди за приготвяне на китайски ястия и специалитети. Професионални майстор-готвачи ще демонстрират как само за няколко минути всеки любител на китайската храна ще може да се превърне в кулинарен виртуоз.

„През октомври 2019г. Китайският културен център проведе пет-месечен кулинарен курс, при който в специално оборудвана кухня, три пъти в седмицата, курсистите лично наблюдаваха и участваха в приготвящнето на различни класически китайски ястия. Всеки час включваше кратка лекция за Китай, споделяне на разкази и мнения. В края на февруари т.г. курсът беше прекратен поради въведеното извънредно положение, но само преди месец много от феновете на китайското кулинарно изкуство започнаха да ни звънят и да питат кога ще бъдат възстановени тези курсове”, припомнят от Китайския културен център. Поради тази причина ръководството на културната институция е решило да използва възможностите на онлайн платформите и да продължат „вкусната инициатива”, но този път виртуално. Любителите на китайската кухня могат да се превърнат в кулинарни виртуози и дори да получат титлата „майстор-готвач” след приключването на инициативата, докато вкъщи наблюдават приготовленията на различните китайски ястия и си ги сготвят сами, поясняват организаторите от културния център, като подчертават, че основните принципи при всички ястия ще бъдат принципите на “лесни за намиране основни продукти, лесно приготвяне, багятя гямя ат вкусове и възможност за популяризиране”. Важно е да се знае, че всички необходими продукти могат да се намерят в българските магазини, поясняват от центъра.

По време на епидемичната обстановка Китайският културен център се стреми чрез онлайн ресурсите да популяризира културата и туризма на Поднебесната, казват от ръководството на Културния център. „На платформите, с които работим, публикуваме различни материали в няколко основни рубрики: “Виртуално пътешествие из Китай”, “Виртуална класна стая”, “Виртуални изложби”, “Китай - страна на поезията”, “Китай - страна на нематериалното културно наследство”, “Вкусът на Китай” и други. Центърът проведе и онлайн викторината “Красивият Китай”, както и състезанието за видео-материал “Моята COVID–19 история” за деца на възраст между 8 и 14 години, подкрепени от Синдиката на българските учители и няколко други неправителствени организации, в които се включиха десетки участници. Планират се и други виртуални конкурси и събития, казват още от ръководството на центъра.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.