0

К итайският културен център в София стартира онлайн курс по кулинарно изкуство, съобщиха оттам. Във виртуална класна стая любителите на китайската кухня могат да получат титлата „майстор-готвач”.

Китайският културен център в София стартира онлайн курс по кулинарно изкуство, съобщиха оттам. Във виртуална класна стая любителите на китайската кухня могат да получат титлата „майстор-готвач”.

Инициативата е на културната институция, с подкрепата на Професионалната гимназия Йондзян в град Нинбо,

„В условията на епидемичната обстановка поради разпространението на COVID-19, не посещаваме толкова често, както преди, ресторанти и други забавления. Когато сме повече време вкъщи, може да ни доскучае, и тогава на помощ идва стартиралата пред дни „виртуална класна стая” по кулинарно изкуство и китайска кухня, съобщават от ръководството на Китайския културен център в София. Идеята е в резултат на множество запитвания и проявен интерес от страна на любителите на китайската храна, отправени към културната институция. По този повод оттам са решили да организират онлайн курс за приготвянето на различни китайски специалитети, в който ще може да се включи всеки желаещ. Достатъчно е да се посети сайта на Китайския културен център (http://bg.cccsofia.org/), както и на платформите Facebook, WeChat и tiktok (@ccc_sofia).

От 10 август т.г. всеки понеделник, онлайн ще бъдат показвани различни епизоди за приготвяне на китайски ястия и специалитети. Професионални майстор-готвачи ще демонстрират как само за няколко минути всеки любител на китайската храна ще може да се превърне в кулинарен виртуоз.

„През октомври 2019г. Китайският културен център проведе пет-месечен кулинарен курс, при който в специално оборудвана кухня, три пъти в седмицата, курсистите лично наблюдаваха и участваха в приготвящнето на различни класически китайски ястия. Всеки час включваше кратка лекция за Китай, споделяне на разкази и мнения. В края на февруари т.г. курсът беше прекратен поради въведеното извънредно положение, но само преди месец много от феновете на китайското кулинарно изкуство започнаха да ни звънят и да питат кога ще бъдат възстановени тези курсове”, припомнят от Китайския културен център. Поради тази причина ръководството на културната институция е решило да използва възможностите на онлайн платформите и да продължат „вкусната инициатива”, но този път виртуално. Любителите на китайската кухня могат да се превърнат в кулинарни виртуози и дори да получат титлата „майстор-готвач” след приключването на инициативата, докато вкъщи наблюдават приготовленията на различните китайски ястия и си ги сготвят сами, поясняват организаторите от културния център, като подчертават, че основните принципи при всички ястия ще бъдат принципите на “лесни за намиране основни продукти, лесно приготвяне, багятя гямя ат вкусове и възможност за популяризиране”. Важно е да се знае, че всички необходими продукти могат да се намерят в българските магазини, поясняват от центъра.

По време на епидемичната обстановка Китайският културен център се стреми чрез онлайн ресурсите да популяризира културата и туризма на Поднебесната, казват от ръководството на Културния център. „На платформите, с които работим, публикуваме различни материали в няколко основни рубрики: “Виртуално пътешествие из Китай”, “Виртуална класна стая”, “Виртуални изложби”, “Китай - страна на поезията”, “Китай - страна на нематериалното културно наследство”, “Вкусът на Китай” и други. Центърът проведе и онлайн викторината “Красивият Китай”, както и състезанието за видео-материал “Моята COVID–19 история” за деца на възраст между 8 и 14 години, подкрепени от Синдиката на българските учители и няколко други неправителствени организации, в които се включиха десетки участници. Планират се и други виртуални конкурси и събития, казват още от ръководството на центъра.