Всеки пети софиянец против синя зона през уикенда

Всеки пети софиянец против синя зона през уикенда

Столичани открояват като приоритет безопасните улици и чистота на въздуха

21% от столичани са против въвеждането на синя зона през уикенда. Това стана ясно от проучване на инициативата „Визия за София“, в което е изследвано кой са най-важните стратегически цели за развитието на град според софиянци.

Столичани оценяват като най-приоритетни мерките и целите, свързани със запазването на живата среда в града, естетиката и качеството на градската среда и чистотата по отношение на въздух, води, улици и шум. Публичният транспорт се приема като важна сфера за развитие наред с изграждането на безопасни улици, улеснени пешеходни пресичания, качествена пътна настилка, създаване на споделени улици и пространства за гражданите. Противоречиви са мненията за мерки като въвеждането на входна такса за преминаване с МПС през централна градска част и стесняването на лентите за движение по главните улици. Против въвеждането на входна такса за преминаване през централната градска част са 21%, като слабо приоритетна я определят 29%, а с оценка над 6 я оценяват 50% от интервюираните. Доста поляризирани са мненията и за въвеждане на такса задръстване. Против са 18 на сто, с ниска приоритетност я определят 11%, но за 70% тази мярка е важна и получава оценки над 6, като 27% й поставят най-високата оценка 10.

Като важен фактор за средата гражданите посочват и градския транспорт, който според допитаните има нужда от инвестиции в разширяване на мрежата, намаляване на интервалите между превозните средства, оптимизиране на маршрутите и спирките, както и изграждане на буферни паркинги и разширяване и популяризиране на системата „паркирай и се вози“.

Образованието е оценено със средна оценка по степен на важност 8,13, а като най-важни мерки за неговото развитие са посочени обновяването на материалната база на училищата, увеличаването на броя на местата по райони в детските ясли, градини, училища, отварянето и обновяването на повече градски пространства за младежи, връзката на бизнеса с образованието. Предлагането на културни събития също е едно от най-високо оценените области.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.