7 337 от общо 38 887 или всеки пети преосвидетелстван през системата ТЕЛК е с намалени показатели на работоспособност или степен на увреждане. Поради тази причина вече имат по-нисък размер на пенсията, както и нацелевите помощи.Това се случва след прилагането на изменената Наредба за медицинска експертиза в периода от 3.08.2018 - 18.12.2018 г., сочат данни на Национално представителните организации на и за хора с увреждания.

Данните от анализа показват, че за шест месеца през комисия минават 35 368 лица над 16 г. От тях с намалената степен на увреждане или работоспособност са общо 6 777 или 19,2%.  На 1 690 от тях пък процентът е намален до 50, с което са обявени за трудоспособни и са загубили изцяло правата си.

При лицата на под 16 г. ощетените от новата наредба са 560 или 16% от всички 3 519, явили се на комисия от август до декември. В същото време промените в наредбата са повишили степента на 5 805 лица.

От тях 5 140 лица над 16 г. са преминали в по-горна група, докато при децата те са 665. Без промяна в степента на увреждане или намалена работоспособност при преосвидетелстван са над 65% и в двете възрастови групи. За лицата над 16г. това са 23 451 души, а при хлапетата 2 294.

От Съюза на военноинвалидите посочиха също посочиха, че има проблем с наредбата и обясниха, че от 94 души, 20 намаляват процента си.

Председателят на управителния съвет на Съюза на слепите Васил Долапчиев коментира, че данните дават основание за тревога.“Новата методика няма да удари прословутите менте ТЕЛК-ове, защото онзи, решил да тръгне по тази пътека - дали човек, решил да плати или лекар, решил да вземе сумата, те са решили проблема генерално с безсрочен ТЕЛК“, заяви той. Според него потърпевши ще бъдат хората, които се нуждаят от подкрепа и са с реални увреждания.

ВИЖ ОЩЕ: АРЕСТИ ВЪВ ВАРНА ЗАРАДИ ИЗМАМИ С ТЕЛК

Национално представителните организации предлагат два варианта за решаване на проблемите. Според първия при няколко увреждания довели до 50% и над 50% независимо дали са за заболявания от общ характер или с причинна връзка се взема процента на водещото заболяване и към него се добавя 20% от сбора на процентите на всички останали увреждания. Така ако един пациент има три заболявания и най-тежкото увреждане е 60%, а останалите две по 50%, то в експертното решение на ТЕЛК трябва да бъдат вписани 80% (60% от най-тежкото и 20 от другите 2). Долапчиев обясни, че то има известна степен подкрепата на министър Кирил Ананиев. Вторият вариант се отнася до заболяванията с причинна-следствена връзка. Тогава се взема тежкото увреждане, а процентите на последващите се събират и умножават по 10%. Така ако водещото е 60%, а другите две съответно по 30% и 40%, то общият в експертизата ще са записани 67% (60 % от основното+7% другите).

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

ГЕРБ дарява 70 000 долара за връщането на тялото на Иван Томов

По предложение на председателя на ПП ГЕРБ Бойко Борисов Изпълнителната комисия на партията взе решение да дари 70 хил. щатски долара на семейството на загиналия в Хималаите алпинист Иван Томов, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ .

Прокопиев лобирал за продажбата на дяловете в ЕВН

Разградският олигарх Иво Прокопиев е лобирал пред Националния съвет за тристранно сътрудничество държавата да продаде остатъчните си дялове в електроразпределителните дружества с мотив, че държавата не е добър стопанин, а Министерският съвет не е вземал такова решение.

Отец Ередия е специален гост на „Златната липа“

Артистичният директор на Варшавския народен театър Ян Енглерд, който изигра ролята на отец Ередия във филма на режисьора Въло Радев „Осъдени души“ през 1975 година ще бъде специален гост на седмото издание на кинофестивала „Златната липа“.