Всеки пети дава над хилядарка за пътуване по Коледа

Всеки пети дава над хилядарка за пътуване по Коледа

2,4 млн. нашенци предпочитат родината за празниците

Между 1000 и 1500 лв. смята да похарчи всеки пети българин, решил да пътува по Коледа и Нова година, показа изследване на една от социологическите агенции у нас, съвместно с Националния борд по туризъм.

Други двайсетина процента от анкетираните са приготвили за тази цел от половин до не повече от един бон. За 14% от участвалите в проучването не е проблем да заделят от 1500 до 2000 лв. за празнични пътувания, а едва 3 на сто - над две хилядарки. Не повече от пет стотака възнамеряват да изхарчат 17% от нашенците. Средната сума от желанията на всички запитани е към 985 лв. Обаче около

една четвърт от анкетираните не могат да преценят

все още колко пари ще заделят, за да посрещнат празниците извън дома.

Родните зимни курорти и културно-исторически дестинации са от най-предпочитаните за пътуване за предстоящите празници. На тях залагат 2,4 млн. нашенци, или 42% от всички анкетирани, които ще потеглят на път за предстоящите Коледа и Нова година. Те са заявили желание да направят поне по едно пътуване в почивните дни в края на 2019-та и началото на 2020-та. Едва от 18% всички решили да не са у дома по празниците ще отидат в чужбина.

За пътуване в родината сме заделили средно по 5 дни, за чужбина добавяме още 4. Отделяме повече дни за почивка в чужбина заради организираните пакети, смятат от социологическата агенция.

Повече от половината от анкетираните българи смятат, че условията в зимните ни курорти се подобряват значително,

фаворити обаче остават спа и културно-историческият

туризъм. 26% от нашенците са на мнение, че нищо в курортите не се е променило

Според 27% от участвалите в проучването настаняването, инфраструктурата и специализираните съоръжения у нас са добри, 46 на сто ги смятат за „по-скоро добри“, а 6% изобщо не са доволни от предлаганите услуги.

Очаквано българите в активна възраст, финансово по-обезпечените и най-младите заявяват в най-голяма степен, че ще посетят зимните ни курорти.

Пътуващите зад граница основно се делят на 2 групи. Едната отива за поне седмица по тропически дестинации на почивка - основно Тайланд, Сейшелите, Малдивите, Египет или Тунис. Други предпочитат Европа. Част от тях отиват да посрещнат Коледа и Нова година в известните зимни курорти в Австрия, Швейцария, Франция. Други пък предпочитат големите градове отвъд бившата желязна завеса - Лондон, Париж, Мюнхен, Милано, Рим.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.