Всеки пети даскал пред пенсия (ТЕМАТА)
2

Всеки пети даскал пред пенсия (ТЕМАТА)

Младите учители скочили четворно за четири години

Всеки пети преподавател в училище или детска градина у нас е в предпенсионна възраст, показват данни на Националния статистически институт. През миналата учебна година педагозите на възраст между 55 и 59 години са били 15 755 от всички 82 347 учители, директори и зам.-директори с преподавателска заетост в образователните институции у нас.

Най-голяма част от тях са били в общообразователните школа – 10 061, където са преподавали и най-много от даскалите – 50 846. В детските градини пред пенсия пък са били 3647 учители, докато в професионалните училища са 2152, показват още данните на НСИ към края на април 2019 г.

Голяма е бройката и на учителите, които през миналата учебна година са навлезли в пенсионна възраст - 9730. От навършилите 60 или повече години педагози 6020 са преподавали в общообразователните училища, 2606 в детските градини, а 1104 в професионалните гимназии. Според председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева обаче няма да има училище у нас, което да закъса за преподаватели. Причината е, че за последните четири години младите педагози у нас са скочили четворно. Тогава те са били едва 4%, докато сега учителите на възраст до 35 години в класните стаи са 16%, отбеляза Такева, като се позова на проучване, направено от синдиката сред 83 000 педагози у нас. Според данните на НСИ пък за миналата учебна година младите педагози са били малко над 10 000. Най-много от тях са на възраст между 25-29 години – 5558. Педагозите, които са между 30 и 34 години пък, са били 3430. Прясно завършилите и току-що включилите се в учителския занаят са били 1267, като те са били на възраст до 25 години.

Ръст с още 5% на младоците в училищата очаква председателят на Синдиката на българските учители. Такева открои три причини, които привличат младите учители в класните стаи. Първата от тях е увеличението на учителските заплати. От тази година стартовото заплащане на млад учител е 1085 лв. Това е увеличение със 165 лв. спрямо 2019-а, когато заплатите на току-що стартиралите педагозите бяха 920 лв. „Ръстът в заплащането трябва да се отчете. В бюджетната прогноза за следващите две години също са заложени по-високи заплати и тази тенденция привлича повече млади хора да влязат в образователната система“, коментира Такева. Според нея вторият фактор за привличането на младите кадри към класните стаи са модерните технологии, с които те работят. Таблетите, проекторите и модерните дъски, с които могат да направят по-увлекателен учебния процес, подпомагат мотивацията им. 600 школа били обзаведени с модерни технологии за миналата учебна година, а нови 1400 предстои да бъдат тази, посочи Такева. Модерната инфраструктура пък е третият фактор, който мотивира младежите от студентските скамейки да се насочат към класните стаи.

Учителската професия продължава да бъде по-чест избор сред жените, показва още националната статистика. Едва 17% или малко над 10 000 от педагозите в класните стаи са мъже. От тях 7404 са в общообразователните училища. Най-голяма част от тях преподават на учениците от 5-ти до 7-ми клас – 3735, а най-малко са началните учители мъже – 1263. В професионалните гимназии пък представители на силния пол са близо 1/4 от преподавателите. От всички 11 702 педагози, които учат на занаят учениците, 3108 са мъже.

Американец ни дава уроци по занималня

Американски специалист ще пристигне напролет у нас, за да изнесе уроци на българските си колеги от училищните занимални. Обучението, което е по инициатива на Синдиката на българските учители (СБУ), ще се осъществи през април. Американският специалист ще направи демонстрации как протича обучението в занималните в Щатите и по-какъв начин може да се подобри целодневната организация у нас. Според председателя на СБУ Янка Такева трябва да бъде направена промяна в самоподготовката на учениците и те трябва да имат по-голяма свобода при планиране на свободното си време.

В 1787 училища от всички 1920 в страната, в които има деца от първи до седми клас, са сформирани групи за целодневно обучение, сочат данни на просветното министерство. С написани домашни вкъщи се прибират 244 426 малчугани от всички 436 010 в начален или прогимназиален етап. Това означава, че всяко трето хлапе не посещава занималня. Липсата на класни стаи е основната причина понякога желаещите да се включат в целодневни обучение да са повече от възможностите на дадено училище. В по-горните класове пък родителите не записват децата си за занималня, тъй като хлапетата посещават различни спортни занимания, уроци по езици, пеене, танци.

По 20 на опашка да преподават психология

В област Велико Търново има сериозен наплив за учители след увеличаването на размера на заплатите, съобщи шефката на образователния инспекторат Розалия Личева. Средно за едно обявено свободно учителско място кандидатстват по 5-6 специалисти. Най-голям е броят на кандидатите за учители по психология, като в някои училища броят на мераклиите за едно място достига до 20 човека. Кандидатите за чуждите езици са по 5-6 за място. Голям е напливът и към началните учителски места. Малко по-малко са желаещите за преподаватели по точни науки и най-вече математиката. Сред най-нетърсените учителски места са и тези по специалните предмети, като архитекти, агрономи и др.

Допреди няколко години за завършилите английска филология или информационни технологии бе немислимо да се "затрият" и да стават "нископлатени даскали" за 700 лв. Сега, след увеличението на заплатите обаче, все повече висшисти от тези направления вече предпочитат учителското поприще пред кариерата в IT собствена или чужда фирма.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.