Всеки пети, който взима социални помощи и трябва да полага общественополезен труд, е останал без подпомагането от държавата, заради отказ да работи. Обикновено безработните са ангажирани с метене на улици, почистване на градинки, подкастряне на дървета, риене на сняг или боядисване на пейки.

Такъв вид дейност полагат 21 382 души, които не са включени в програмите по заетост. От тях

парите на 4632 безрабони са спрени

за период от два месеца, защото са отказали да се трудят, става ясно от данните на Агенцията за социално подпомагане (АСП), предоставени на „Монитор“. Други 2429 пък са с прекратени помощи за цели две години, защото повече от веднъж са изразили несъгласие да работят. Броят на спрените пари на тези, които са захвърлили метлите е по-малък в сравнение с миналата година, когато за същия период отрязаните от помощта за два месеца са били двойно повече. Повторните откази са били с 1523 повече. Най-мързеливи се оказват живеещите в областите Сливен, Пловдив и Враца, където най-много българи не са искали да метат градинки. Финансовото подпомагане се


спира от 1-во число на месеца,

през който е направен отказът. От полагането на такъв труд са освободени лицата, които се грижат за деца до 3-годишна възраст, бременните след третия месец, хората с трайни увреждания, с психични заболявания, както и такива, които полагат грижи за член на семейството. Размерът на помощите може да бъде различен за всеки месец и зависи от броя на членовете в семейството, възрастта, здравословното състояние, учебната заетост и трудова заетост, уточнаяват от АСП. Всеки месец се извършва проверка както за общественополезния труд, така и за редовното посещение на учебните занятия от децата. При констатирани

повече от 5 отсъствия от клас,

индивидуалният процент, с който се определя помощта се намалява от 91 на 30 на сто от гарантирания минимален доход, който вече е 75 лева. Децата и хората в трудоспособна възраст заемат най-голям дял от финансово подкрепените от държавата. Средно на месец броят на мераклиите за подпомагане, които са в трудоспособна възраст са 30 753, хората с трайни увреждания 1 436, а децата са 26 404. Малко над 4000 са семействата, които живеят на помощи, като в половината случаи става дума за самотни родители. От социалното подпомагане са се възползвали 37 бременни жени 45 дни преди раждането. От началото на годината до момента инспекторите на Агенцията за социално подпомагане са извършил 1087 комплексни проверки, свързани с полагането на обществено полезен труд

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Пожар горя в Световрачене

Пожар горя в късния следобед в софийското село Световачене. Седем коли на пожарната са се борили със стихията, обясниха пред "Монитор" очевидци.

Стартът на тол системата се отлага с месец

Стартът на тол системата се отлага за 27 март. Това стана ясно по време на срещата на премиера Бойко Борисов ,министъра на финансите Владислав Горанов, заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков с превозвачите в Министерския съвет вчера.

Таксите за компютърните специалности в СУ скачат със 100 лв.

Таксите в СУ „Св. Климент Охридски“ за новоприетите студенти в компютърните специалности „Информатика“, „Информационни системи“, „Компютърни науки“ и „Софтуерно инженерство“ към Факултет по математика и информатика скачат със 100 лв. Те ще плащат по 900 лв. на година, вместо досегашните 800 лв. Това реши Академичният съвет на Университета по време на вчерашното си заседание.