0

В секи грам фибри блокира 7 калории, от които се пълнее. Те са така желаният баласт, който засища, но не позволява натрупването на мазнини. Напротив, влакнините, както още ги наричат, помагат да се освободим от излишното тегло.

Всеки грам фибри блокира 7 калории, от които се пълнее. Те са така желаният баласт, който засища, но не позволява натрупването на мазнини. Напротив, влакнините, както още ги наричат, помагат да се освободим от излишното тегло.

Тези съставки в природните продукти са онази част от храната, която не може да бъде асимилирана от организма на човека. Съдържащите се в растителните продукти фибри обаче изпълняват много важна роля за правилното храносмилане. Известно е, че млечните и животинските храни не съдържат никакви фибри. Храните, които са богати на мазнини, също имат минимални количества от тях, а храните с високо съдържание на влакна почти не съдържат мазнини. Затова фибрите играят основна роля за предотвратяване на запека и стомашните разстройства, а богатата на фибри диета се отразява благотворно на раздразнения стомах.

Според диетолозите всеки възрастен човек се нуждае всеки ден от 20 - 30 грама фибри, защото тялото има потребност от 12 грама фибри на всеки 1000 консумирани калории. Хората, които консумират малко фибри (под 13 грама дневно), са два пъти по-застрашени от дивертикулозис (възпаление на дебелото черво) в сравнение с тези, които консумират много фибри. Статистиката сочи още, че болшинството от хората приемат дневно около 10 грама влакна, което е твърде малко.

Дневната нужда от фибри за децата може да се изчисли, като към възрастта се прибави числото 5. Например за 10-годишно дете дневната доза влакнини се изчислява по формулата: 10+5=15 грама.

Според редица научни сведения диетата, богата на фибри, е един от най-добрите начини да бъдеш здрав и същевременно да свалиш мазнини. Ето няколко факта в подкрепа на този извод:

Всеки консумиран грам фибри блокира усвояването на седем калории от тялото. Това означава, че ако приемаш 35 грама дневно, сваляш 250 калории от дневното меню.

Фибрите изгарят калории, тъй като на тялото му се налага да полага повече усилия за храносмилането им. Дори има много богати на фибри храни, които карат тялото да гори повече калории, отколкото самите те съдържат. Тези храни създават калориен дефицит.

Фибрите тушират и спазмите, причинени от глада. Те създават усещането за ситост в случаите, в които се прави строга разтоварваща диета за отслабване, и почистват чревния тракт от токсините, канцерогените и мастните наслагвания.

Затова, когато решим да спазваме диета за отслабване и същевременно да приемаме хранителни добавки, се препоръчва да се гледа количеството фибри, изписано върху опаковката.

Липотропиците чистят токсините и топят мазнините. При избора на хранителни добавки също трябва да се съблюдава дали те присъстват в тях. Това са вещества от групата на витамините и аминокиселините. Те помагат на черния дроб при преработката на мазнините. Липотротиците намаляват нивото на холестерола и изчистват редица токсични вещества от черния дроб, които се трупат от алкохола и лошите храни.

Всички тези естествени вещества се намират в много храни. Те се предлагат и в хранителни добавки. Липотропиците се приемат с чаша вода първо сутрин на гладно, преди физическото натоварване. След това – 30 минути преди най-голямото хранене или вечер преди лягане. Най-ефикасно е неколкократното приемане през целия ден.