20 плувни басейна е затворила Регионалната здравна инспекция-София за година и половина, съобщиха оттам и уточниха, че само един от тях е бил открит, а останалите - закрити. Общо 178 са плувните съоръжения, които са вписани в публичния регистър за тази година и се проверяват от регионалните здравни инспекции в страната. Проста аритметика показва, че всеки 9 басейн е хлопнал кепенците.

От тях 2 са били затворени временно през 2019-а заради санитарни нарушения. Става дума за превишени норми на дезинфектанти във водата над допустимите норми. Пак по тази причина 18 са били затворени временно през 2018 г. След възстановяване на хигиената те са били отворени отново.

Завишените стойности на въпросните дезинфектанти не могат да увредят сериозно човек, най-много някои плувци да получат зачервяване на очите. Въпреки това, заради отклонението в нормите, сме длъжни да ги санкционираме, коментираха лекари – инспектори от РЗИ.

От общо 178 са плувните съоръжения в столицата 130 са закрити и могат да се ползват целогодишно. Останалите 48 са открити, имат сезонен характер и функционират през летните месеци на годината.

От началото на годината

инспектори са направили 210 проверки

в закрити плувни басейни. В резултат те са издали 9 предписания за подобряване на хигиената, съставени са 5 акта за административни нарушения.

Към момента още няма пуснати в редовна експлоатация открити плувни басейни за летния сезон, подчертаха от РЗИ – София.

През 2018-а инспекцията е извършила 685 проверки, от които 169 в открити плувни басейни. Взетите проби вода за лабораторен контрол от откритите и закритите плувни басейни са 376 броя. За констатирани

несъответствия със здравните

изисквания савръчени 55 предписания

10 от нарушенията в хигиената на водата са установени в закрити плувни басейни. Съставени са 21 акта за административни нарушения на управителите.

От 100 до 1500 лв. за физически лица и от 1000 до 5000 лв. за юридически лица е размерът на глобите в зависимост от тежестта на нарушението и обстоятелствата при извършването му, казаха още от РЗИ, позовавайки се на наредба и инструкция, които регламентират дейността на плувните басейни. Оттам уточниха, че

инспектори проверяват без предупреждение

целогодишно както откритите, така и закритите съоръжения. Те следят както състоянието на сградния фонд и безопасността на съоръженията, така и водоснабдяване и канализация, отоплението, вентилацията, осветлението, изправността на пречиствателната система и взимат проби за лабораторно изследване на водата.

От РЗИ призоваха столичани да подават сигнал на дежурния телефон на Столична РЗИ всеки делничен ден от 8.30 до 17.00 ч. или на сайта на инспекцията, форма „Подай сигнал“, ако установят нарушения в някои от басейните в столицата и около нея.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини