Всеки десети работодател, или 10% от фирмите у нас, предлага ваучери за храна на стойност 60 лева на своите служители, показват данните на бизнеса за последните три години.

Положението с ваучерите за храна и техният размер остава непроменено и за следващата 2020 година, става ясно от държавния проектобюджет, в който са

предвидени 320 милиона лева

колкото са били и средствата за тази и миналата 2018 г.

Ваучерите за храна са най-предпочитаният метод от фирмите в България за предоставяне на допълнителни месечни доходи на служителите. Този вид социална придобивка за работниците е регулирана от наредба №7 на финансовото министерство от 2003 г.

Редица са предимствата за работодателите от внедряване на решението „Ваучер Храна“. Те са свързани с оптимизиране на разходите, повишаване на цялостната мотивация и ефективност на работещите, както и подобряване на имиджа на самата компания. Недостатъците са за държавната хазна, в която

от това перо не постъпват данъци

Последната промяна на квотата за размера на ваучерите за храна е от 2015 година, когато депутатите гласуваха 20 млн. лева повече. И тогава, и към днешна дата максималният размер на ваучерите е 60 лева, като тази сума не се облага с данъци и осигуровки. Тя обаче може да се използва само за покупка на хранителни продукти, без алкохол и цигари, които са акцизни стоки.

Според данни на КТ „Подкрепа“ около 400 000 работници в момента получават ваучери за храна. Синдикатът настоява квотата да се увеличи с 30 млн. лв., но това не е предвидено във вече гласувания от Министерския съвет бюджет.

Искане за увеличение на квотите за ваучери за храна във финансовото министерство не е постъпвало, твърдят от ведомството пред бТВ. Според експерти от министерството увеличение на квотата не се налагало, тъй като имало

неусвоени индивидуални квоти

за тази година. Освен това пазарът на ваучери за храна бил достигнал границите на насищане на услугата.

Още през миналата година финансовият министър Владислав Горанов пък коментира, че даването на ваучери не може да бъде безлимитно, защото това са загуби за бюджета от социални и данъчни приходи. Тогава той алармира и че има некоректни работодатели, които намаляват възнагражденията на служителите си с размера на ваучерите.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Родителите може да плащат разходи за ток, охрана, наем

Частните забавачки връщат таксите или ги ползват за следващи месеци (ОБЗОР)

Родителите може да плащат разходи за ток, охрана, наем

Образователното министерство препоръчва частните детски градини и ясли да възстановят на родителите изплатената авансово сума за такси или да я използват за бъдещи периоди.

Лекари обясняват в 10 минути какво е COVID-19 и как да го различим

Лекари от Университетската болница „Света Анна”  обясняват в рамките на 10 минути какво е COVID-19 и как да го различим. Толкова време изисква да бъде прочетено краткото ръководство, създадено от д-р Евтим Александров и д-р Петър Иванов от Клиника по Уши, нос и гърло. То написано на немедицински и напълно достъпен език, за да бъде в помощ на  хората.

Монасите със специална молитва за лекари и полицаи

Загуби за милион за манастирите

Монасите със специална молитва за лекари и полицаи

На близо 1 млн. лева ще възлязат загубите на родните манастири по Великден заради ограничените пътувания като превенция срещу COVID-19,  показва проверка на  "Монитор".