Всеки десети с мерак  за оръжие е психар
2

Всеки десети с мерак за оръжие е психар

Болница дала разрешително на импотентен, който искал да е супермен и да избие роднините си

Всеки десети кандидат, който иска да вземе разрешително за оръжие, се оказва психар. Това показва проверка на „Монитор“ в редица здравни заведения, които са оторизирани да издават документ за психическа годност на кандидати за придобиване на пистолет или ловна пушка.

Според повечето лекари около 10% от кандидатите не са успели да преминат психотеста, който не е никак сложен. Това ще рече, че всеки десети, който иска да закачи пистолет на колана си, има някакви психически отклонения.

Заради леснотата за получаване на разрешително не е ясно колко хора с отклонения са успели да се сдобият със заветния документ. Въпросът беше повдигнат преди седмица, когато 26-годишният Викторио, за когото се твърди, че има отклонения, е успял да се сдобие освен със служебно оръжие и с лично такова. Множество психолози изразиха мнение, че той има налудничав поглед и ако се е бил явил при тях за получаване на удостоверение за психическа годност, са щели да го скъсат. Викторио уби с личното си оръжие приятелката си и едногодишното си дете, които в неделя бяха изпратени в последния им земен път, а след това опита да се самоубие. Въпреки това още през 2014 година е получил напълно легално свидетелство, че е психически годен да носи бойно оръжие.

„За съжаление тестът е почти проформа. Малко колеги обръщат внимание на кандидатите, а просто гледат да им издадат документа. За това свидетелства и сериозната бройка на въоръжени хора само в столицата. Според статистиката на служба „Контрол на общоопасните средства (КОС) те са над 75 хил. души. Това са служители на охранителни фирми, както и частни лица“, обясниха пред „Монитор“ служители от служба КОС към Министерството на вътрешните работи. Те нямало как да проверяват дали документите са истински, задачата им била просто да ги окомплектоват и при пълното им наличие да издадат разрешително за закупуване и притежание на огнестрелно оръжие. Единствено можели да откажат, ако мотивите за закупуването му не са достатъчно надеждни. Мераклията за пищов трябва да докаже за какво му е оръжието. Ако не успее, дори и пълният набор от документи не му върши работа.

„Ние сме изключително стриктни относно издаването на разрешителни. Няма как обаче да проверяваме кандидатите дали са психически стабилни. Това е работа на здравните заведения, а регламентът е определен от Министерството на здравеопазването“, обясниха от КОС. От там дори поясниха, че тестовете се правели набързо. Нямало въпроси с грешни отговори и единствено видимо ненормалните хора били късани. „Въпросите там са повтарящи се. Основно се касаят за пристрастеност към наркотици или алкохол, буен характер и проблеми в детството“, обясниха от МВР за „Монитор“.

От там настояват Институтът по психология към МВР да провежда интервютата, тъй като там били добрите специалисти, а не по болниците. „Няма как цивилен гражданин да определи дали един човек ще бъде опасен с оръжие или не. Това може да го направи единствено подготвен служител, който освен отговорите от писмения тест ще анализира и поведението на кандидата по време на устно интервю“, категорични са от вътрешното ведомство. От там са анализирали направени интервюта с вече одобрени кандидати. Един от тях обяснявал, че има сексуални смущения, че има склонност към самоубийство, че мразел повечето си приятели, искал да убие роднините си и мечтаел да е супермен, но въпреки това получил документ за психическа годност. От вътрешното ведомство отказаха да кажат кое е болничното заведение, което му е издало сертификата, но са категорични, че вече гледат с особено око на всички свидетелства, подписани от този лекар.


Минаваш теста заради хубаво облекло

Един от плюсовете за минаването на теста за психична годност е доброто облекло. Това става ясно от постовете в редица форуми, в които потребители се хвалят как са изкарали положителен отговор на интервюто. Те дори дават съвети един на друг как да впечатлят комисията, ангажирана с оценяването на психическата им стабилност. „Стой изправен, не кръстосвай крака, длани, не сключвай пръсти - това дистанцира и ограничава събеседника. Говори бавно и не изпадай в крайности. Избягвай думи като „винаги“ и „никога“. Абсолютизирането изразява неустойчивост. Облечи се удобно и елегантно. Не в черно и без цикламено в комбинация с лилаво и зелено. Убитите тонове създават усещане за улегналост. Ярките - за оригиналност и фрапантност.“ Жените пък се съветват да флиртуват с изпитващия, ако той е мъж, тогава със сигурност щели да вземат заветния документ, който струва 15 - 20 лева. В популярен форум за майки жена дори се хвали, че освен че е получила удостоверението за психическа годност вече и живее с изпитващя доктор от здравното заведение.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.