Всеки десети киловатчас ток в света от вятър и слънце

Всеки десети киловатчас ток в света от вятър и слънце

Вятърните турбини и слънчевите панели са произвели рекордните 10% от световната електроенергия през първата половина на 2020 г., а енергията от въглища е намаляла, но са необходими съществени промени, за покриване на целите, определени от Парижкото споразумение за климата. Това се посочва в разпространен днес доклад, цитиран от Ройтерс.

Според учените през следващото десетилетие е необходимо значително намаляване на парниковите емисии от сектора за производство на електроенергия, за да се ограничи световното затопляне и да се намалят тежките последици от климатичните промени като наводненията, сушата и изчезването на видове.

Производството на електроенергия от вятър и слънце


се е увеличило с 14% през първото полугодие


спрямо същия период миналата година, докато производството от въглищни електроцентрали е спаднало с 8,3%, се посочва в доклада на независимия изследователски център Ember.

Търсенето на електричество е спаднало с 3 на сто през шестте месеца заради ограничителните мерки, въведени заради коронавируса, се отбелязва още в документа.

Въпреки спада въглищните електроцентрали са произвели 33% от световната електроенергия през разглеждания период.

За да се запази шансът за ограничаване на повишаването на световната температура до 1,5%, производството на електроенергия от въглища трябва да спадне с 13% годишно това десетилетие, посочва в изявление старши анализаторът на Ембър Дейв Джоунс.


Европа и Великобритания са допринесли най-много


за производството на електроенергия от вятър и слънце - съответно 21% и 33%. За Китай този процент е 10 на сто, а за САЩ - 12%.

Производството от въглища в САЩ и Европа е спаднало съответно с 31 на сто и с 32%, а в Китай - с 2%, се отбелязва в доклада.

Анализът на Ember обхваща данни от 48 страни, които произвеждат 83% от световната електроенергия.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.