Стотици бивши военнослужещи в неравностойно положение ползват правото на социална кухня, което предоставя родната армия. Точният им брой към момента е 800, става ясно от мотивите към промени в Наредбата за организацията и дейността на военните клубове и представителните обекти на Министерството на отбраната (МО), регулираща процеса на присъединяване към услугата, които са разписани от силовото ведомство. От тях става ясно, че капацитетът за изхранване на пенсионираните военнослужещи, ветераните, военноинвалидите и военнопострадалите с принос към отбраната на страната е 1059.

С измененията всъщност се свиват критериите за предоставяне на услугата, като е планирано премахване на тавана за доход от 370 лв., което е мотивирано с ежегодното индексиране на пенсиите и отпадането на мнозина мераклии да се хранят безплатно от списъка. За да се разшири обхвата на услугата е предвидено ограничението за предоставянето й да бъде обвързано с минималния доход за страната от трудова дейност. Изискването обаче ще важи и за военноинвалидите с ТЕЛК, за които в момента няма ограничение за дохода, като тази стъпка е аргументирана със социалния характер на услугата. В същото време пък в списъка с правоимащите се добавят военните, участвали в мисии зад граница.

Самото предложение за включване на правоимащите лица, които могат да ползват социалните кухни към МО за период от три месеца, се извършва обикновено от ръководствата на военно-патриотичните съюзи (ВПС) по места. Иначе от министерството планират при надвишаване на капацитета след отпадането на твърде ниския таван от 370 лв. да се прибегне към ротации през три месеца.

Съгласно услугата на спечелилите привилегията бивши военни се предоставя безплатен обяд през работната седмица. Освен това, социалните кухни организират 5 празнични обеди по случай чествания на официални празници. Така бившите военни могат да седнат и на тържествена трапеза на 3 март, Великден, 6 май, 6 и 22 септември, както и по Коледноновогодишните празници.

Във връзка с доклад на Световната банка за подобряване на модела за управление на имотите на МО от 2018 година пък, с измененията в наредбата също така се прецизира списъка с имащите право да ги ползват за определени представителни събития, като в него освен президентът, премиерът шефът на НС са включени и именно бившите военни с право на допълнителни социални привилегии, каквато са социалните армейски кухни в страната.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Захариева кацна от четвъртия път в Брюксел

В силна турбуленция попадна самолетът, с който пътуваха от Мюнхен към Брюксел външният ни министър Екатерина Захариева, първите дипломати на Германия и Северна Македония и върховният представител на Евросъюза по външната политика Жозеп Борел, съобщи БНТ.