Всеки ден по едно дете става жертва на насилие

Всеки ден по едно дете става жертва на насилие

446 деца у нас са били жертва на насилие през изминалата 2019 година, става ясно от данните на Агенцията за социално подпомагане. Това означава, че средно по едно дете всеки ден е ставало жертва на тормоз. „Мога да кажа, че сигналите за деца в риск са едно постоянно число за последните 3 години“, коментира пред „Монитор“ началникът на отдел "Дейности и мерки по закрила на детето" в АСП Детелина Котевска.

През 2017 г. подадените сигнали за насилие над деца у нас са били 1282, като от тях 382 са случаите на установени тормозени малчугани. През следващата година подадените сигнали са 1106, а 387 са установените случаи на пострадали. Увеличение има през 2019-а, когато са разкрити 446 деца, жертви на насилие, а подадените сигнали са били 1171.

Според Котевска работата на социалните работници и социалните институции в лицето на Държавна агенция за закрила на детето и социалното министерство, е подпомогнала много от семействата в нужда, в които е имало често не един проблем.

Всяко година социалните работници и институциите работят съвместно по над 30 хиляди различни случая, за които се подават сигнали в Агенцията за социално подпомагане. След всеки сигнал се прави проверка – оценка на достоверността му, установява се колко от тези сигнали са основателни. Те се проверяват от мултидисциплинарен екип, които разглежда достоверността и същността на сигнала и реда, по който ще се действа. Има варианти, в които може да не се открие работа по случаи, има вариант сигналът да не е достоверен, а може и да се окаже животоспасяващ в някой случай, коментира Котевска и уточни, че при доказан проблем се започва работа със семейството. Философията на социалната работа е подкрепа на семейството и на детето. Най-доброто за едно дете е то да бъде отглеждано от биологичните си родители, подчерта експертът.

„Никога бедността или материалното състояние не са водещи, когато се стига до извеждане на дете от дома му. Това е крайна мярка, която се прилага, когато има достатъчно факти и доказателства, че едно дете е жертва на насилие“, разясни още шефката на "Дейности и мерки по закрила на детето". Когато се установи, че няма как детето да остане в семейството, се издава административна заповед – настаняване при роднини и близки или настаняване в приемно семейство, защото приоритет на агенцията бил отглеждането на децата да е в среда близка до семейната.

„Борим се – всички деца да получат най-доброто и да бъдат защитени, когато това се налага“, увери Котевска.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.