Всеки четвърти у нас не е ползвал Интернет

Всеки четвърти у нас не е ползвал Интернет

Телефонът остава най-предпочитано устройство за връзка през мрежата

В ерата на цифровите технологии всеки четвърти човек у нас никога не е използвал Интернет. Данните са идват от изследване на Националния статистически институт (НСИ) за потреблението на информационни и комуникационни технологии в домакинствата през 2019 г.

От отговорите на

анкетираните 4220 домакинства стана ясно,

че близо една четвърт от домакинствата няма достъп до Интернет в своите домове. 50% от тях смятат, че сърфирането в мрежата е безполезно и безинтересно, следват ги близо 42%, които не знаят как да работят с Интернет, а 24% нямат финансовата възможност да го използват.

Най-нисък относителен дял на домакинствата с достъп до Интернет има Северозападният район 70,8%, а най-висок Югозападният 77,8%.

Децата се явяват сериозен фактор за наличието на Интернет в дома. Проучването показва, че цели 90% от използващите глобалната мрежа имат деца. Домакинствата - ползватели, в които няма деца, са с 20 на сто по-малко. Като най-активни потребители са посочени висшистите и младежите (16-24 г.) съответно заемащи 91,7% и 90 на сто.

Близо 67% от лицата на възраст между 16-74 г. използват Интернет

ежедневно или поне веднъж седмично на работа,

у дома или на друго място. 53.9 на сто се възползват от услугите на глобалната мрежа няколко пъти дневно.

Фаворит на любителите на цифровите технологии за лесен достъп до интернет пространството остават мобилните устройства, които се използват от 63.2% от лицата.

Интернет се използва най-често с цел комуникация през някоя от социалните мрежи. 57.5 % водят телефонни и видеоразговори в мрежата, а около 53 на сто са част от социалните мрежи.

Делът на лицата, които съхраняват снимки, видео и музика в Интернет е 17.6%. В сравнение с 2014 г. се наблюдава ръст от 13.5 на сто в използването на въпросната услуга.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.