26% от хванатите крадци на ток в Западна България имат по повече от едно нарушение и на практика са рецидивисти в незаконното използване на електроенергия. Почти хиляда от тях са с над 3 съставени протокола през последните три години, съобщиха от ЧЕЗ за „Монитор“.

В Североизточна България пък делът на изкушаващите се повече от веднъж да крадат ток е 10% от заловените, сочат данни на ЕРП-Север („Енерго-Про“). От третото ЕРП „Електроразпределение-Юг“ (EVN) не дадоха информация за дела на рецидивиращите лица, присвояващи електроенергия.

През изминалата 2018 г. в Западна България са разкрити 715 нарушения на юридически лица, които представляват

11% от общо установените кражби на електрическа енергия

Все повече са обектите с инсталирани машини - „копачки“ на виртуална валута, захранвани незаконно и от електрическата мрежа. Измерванията показаха, че откраднатата енергия от един подобен обект достигат до 50 000 квтч за един месец, или това е потреблението средно на 100-150 домакинства. Не са редки случаите, когато подобни обекти се откриват в индустриалните зони.

Освен „копачките“ друга рискова група са хотели, ваканционни селища и къщи за гости. През 2018-та са хванати над 30 нарушения на подобни клиенти. За месец компанията губи между 10 000 и 60 000 квтч от един обект, като това зависи от неговата големина - капацитет, посещаемост в конкретния район. За периода са били съставени констативни протоколи на 121 ресторанти и питейни заведения, 38 производствени и складови бази, над 90 търговски обекта, над 40 офиса, 17 развъдни бази, 11 игрални зали, дървопреработвателни предприятия, строителни обекти.

Най-често срещаните начини за кражба са чрез интервенции във вътрешното устройство на електромерите, директни присъединявания към електроразпределителните мрежи и промяна на схемата на измерване. В градовете най-често срещаните нарушения са манипулациите на електромери, включително промяна в схемите на измерване и фърмуера. В извънградските зони и махали също има

голямо разнообразие на използваните начини

за кражби на електроенергия, но преобладава включването към жицата преди електромера. Някои кражби са били извършени с кабели тип САВТ 3х185+95 кв. мм, даващ възможност да бъдат снабдени с незаконен ток от 40 до 60 абоната. В случая става дума за нелегални връзки към подземните проводници. Откриването им обикновено става с рефлектомери, като точността на операцията е 99%.

Основно техническо средство за установяване на кражбите на електроенергия си остават балансовите електромери, монтирани в трафопостовете. Данните от тях се сравняват с преминалия ток през електромерите на индивидуалните потребители и когато между двете стойности има разлика, това означава, че има нарушители. След това специално обучени служители извършват обходи и инспектират мрежата. Извършват се

проверки и по сигнали на клиенти

През миналата година в дружеството, имащо монопола за електроснабдяване в Западна България са установени 6646 кражби. За същия период на територията, обслужвана от „Електроразпределение-Юг“, част от групата EVN, са разкрити са 2751 случая на кражби на общо 7589,8 мвтч електроенергия на стойност 1,18 млн. лв. За януари 2019 г. откраднатото количество е около 884 мвтч за над 159 000 лв. Битови абонати са присвоили 425 мвтч на стойност 78,68 хил. лв., фирмените - 459 мвтч за 80,5 хил. лв.

В ЕРП-то за Югоизточна България крадците също използват променена схема на свързване, поставяне на шунт (байпас) в токовите вериги, въздействие на хардуерната част на цифрови електромери. Според експертите от EVN голям ефект срещу кражбите има монтирането на електромери с дистанционен отчет. Този тип уреди подават сигнал при всеки опит за манипулация или външна намеса върху електромера.

3500 случая за миналата година са констатирали в ЕРП-Север в Североизточна България.

Най-много присвоявания са констатирани при битовите абонати. Делът на кражбите от стопанските потребители (фирми) е само 14%, но количеството е над 24% от общите присвоени киловати.

Пускат предложения за цената на присвоеното

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

15-годишна бг ракия грабна награда от Панаира

36 са наградените в първото издание на конкурса „Нов продукт за българския пазар“, съобщиха от панаира. В конкурса се състезаваха участници в изложбите „Фудтех“, „Винария“ и „Вкусове от Италия“, които се провеждат в Международен панаир Пловдив до 23 февруари 2020 година. 

Аврамова: Гражданите да не се подвеждат от камерите, че ще бъдат глобени

„Всички бяхте свидетели на гнева на премиера. Упрекът към АПИ е заради скъсаната комуникация с населените места“. Това заяви регионалният министър Петя Аврамова в ефира на Нова телевизия във връзка ескалиралото напрежение в населените места около София заради пътища, за които се изисква винетна такса.

Искри между президента и кабинета и за енергийните проекти

Искри отново припламнаха между президента Румен Радев и правителството. След заседанието на кабинета в сряда министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви пред журналисти в МС, че преговорите с "Газпром" за цената на природния газ се водят от страна на правителството.