Всеки четвърти инвестира в акции

Все повече българи „играят“ на борсата

Всеки четвърти инвестира в акции

Технологичните гиганти са сред фаворитите на фондовия пазар

Всеки четвърти у нас инвестира в акции, облигации, ETF (борсово търгувани фондове - б.а.) и различни индекси. Според данните от проучване на сайта за сравнение на кредити moitepari.bg 25% от българите посочват именно тези активи като такива, в които влагат средствата си.

Близо 40% инвестират предимно в акции на технологични и IT компании, докато 19% избират други сектори. Едва по 9% пък влагат в ценни книжа на банки и финансови, още толкова в добивни компании. Иначе на второ място като предпочитана инвестиция са недвижимите имоти. Това не е изненада за родния пазар, тъй като

българинът традиционно избира имотите

като начин да остойности спестяванията си. Причината е, че за повечето нашенци влагането на средства в имоти не е непознато и е значително по-лесно спрямо инвестицията във фонд например. В този случай обаче 15% от респондентите закупуват недвижими имоти с инвестиционна цел като отдаване под наем. На трето място са инвестициите във взаимни фондове и суровини (злато, петрол и пр.) с 14%. Изненадващото е, че в

Топ 5 на инвестициите на българина влизат и криптовалутите

Дигиталните токени са посочени от 13% от респодентите като актив, в който те влагат пари. Малко преди тях, отново с 14% пък е застраховката „Живот“ с инвестиционен или спестовен характер.

Резултатите от проучване на сайта сочат още, че през последните години все повече българи инвестират спестяванията си. „Проучването отпреди 5 години показваше, че анкетираните рядко предприемаха действия, различни от откриване на срочен депозит и покупка на имот“, коментира финансовият анализатор Десислава Николова. По думите й 62% от анкетираните инвестират средствата си в активи, различни от срочни депозити, докато други 38% посочват обратното. 53% от респондентите пък инвестират в ценни книжа и криптовалути, а 47% избират да не го правят.

Любопитна е тенденцията, че над една пета са отделили над 12 бона средногодишно през последната година. Или иначе казано над 20 на сто

инвестират по повече от 1000 лева ежемесечно

15% пък са инвестирали 6000 лв. (около 500 лв. на месец), а 14% са вложили 1200 лв. (по 100 лв. на месец). Най-малък е делът на тези, които инвестират по 20 лв. на месец или 240 лв. средногодишно. „Сумата е изненадваща, защото при проучването преди 5 години, сумата беше между 100-200 лв. месечно“, каза още Николова. Според нея причините за това може да са ръстът на доходите, промяна в инвестиционните навици и други. 21% инвестират чрез специализиран инвестиционен посредник, докато 18% го правят чрез онлайн платформа. 17% пък самостоятелно влагат средства чрез платформа на финтех компания.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.