Все повече хора застраховат жилищата си

Все повече хора застраховат жилищата си

Имуществените застраховки бележат ръст от 5 на сто през 2020 г. Една от възможните причини за това е, че принудителният престой вкъщи е накарал хората в по-голяма степен да мислят за дома си като инвестиция, която трябва да предпазят от рискове. Това каза членът на УС на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) Кирил Бошов в ефира на БНТ.

"Изводът, който може да се направи, е че българинът започва повече да мисли за имуществото си и да търси алтернативи на своите спестявания, както е по всички развити пазари. Относно здравното застраховане, наблюденията са, че работодателите все повече го предлагат като част от социалния пакет за своите служители", коментира Бошов, кйто допълни, че има положителни сигналои и по линият на животозастраховането, особено спестовните животозастраховки.

Интересно е и пазарното развитие по линия на застраховката „Помощ при пътуване“.  Въпреки че пандемичната ситуация й се отрази негативно, силният спад е преодолян - в края 2020 г. е около 4%. През декември 2020 г. се наблюдава сериозен ръст, което е ясен знак, че българският турист все повече разбира важността на тази застраховка и не я подценява, когато планира пътуването си.

По повод постигнатият ръст на активите през 2020 г. експертът поясни, че застрахователите са „асет“  мениджъри, те управляват пари, и всяка година, ако няма драстичен спад на бизнеса, техните активи растат. "Ръстът от 8% през 2020 г. е нормален, дори минимален за застрахователния бизнес", категоричен бе Бошов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.