Все по-голяма част от родните туристи избират Хърватия за място за отдих. Тенденция за нарастване на посещенията се наблюдава и от италианци и немци. Тази година голям интерес проявяват гостите от Азия, по-точно от Китай, предават от сайта lokalni.vecernji.hr.

През 2018 г. само в Загреб секторът отбеляза рекорден ръст на посещенията от туристи. Те се увеличиха с 41% в сравнение с 2017 г. от 87 000 на 129 000. Нощувките пък скочиха с 33% от 154 000 на 205 000. Тенденцията продължи и през първите 4 месеца на тази година, когато е налице

ръст от 15% в нощувките и от 14% в посещенията,

в сравнение със същия период през 2018 г. От общо 43 115 нощувки в района, цели 27 000 са направени от чуждестранни туристи. Посещенията са се увеличили с повече от 24 000 като над 15 000 са реализирани от гости от други страни.

Най-посещавани са Велика Горица, Самобор, Иванич-град, Света Неделя и Запрешич.

Причина за положителните резултати е развитието на нови туристически продукти и програми, които се предлагат в района. „Това са проекти за културен, здравен и приключенски туризъм, туризъм за колоездачи, както и wine and dine туризъм“, коментира директорът на Борда по туризъм Ивана Алилович. По нейни думи все повече хора искат да водят по-динамичен, но и здравословен начин на живот, който да включва повече движение. „Туристите искат да имат едно автентично и традиционно изживяване като прекарат много повече време сред природата“, поясни Алилович.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Туристическата индустрия в Хърватия иска още чужди работници

Хърватската туристическа индустрия, главен мотор на икономиката, призова в петък правителството да допусне повече чуждестранни работници в сектора, за да има достатъчно персонал в барове и ресторанти в разгара на туристическия сезон, съобщи Reuters.

Непълнолетните, наети в туризма, са 2 пъти по-малко от чуждестранните работници

387 деца са пожелали да се трудят през лятото, предимно като сервитьори и кухненски персонал, твърди шефът на Регионалната инспекция по труда във Варна, инж. Иван Иванов. Те ще работят предимно като сервитьори и кухненски персонал,пикола, продавачи на сладолед и закуски.