Все по повече пенсионери взимат пенсията си по банков път

Все по повече пенсионери взимат пенсията си по банков път

Расте делът на възрастните, които банкират от разстояние

Все повече пенсионери си откриват банкова сметка, през която да получават пенсиите си. За периода от март 2020 г. до март 2021 г. има ръст от над 7% на новооткритите сметки за пенсия, показват данни на една от търговските банки у нас.

Всъщност най-голям брой такива сметки са открити през май и юни миналата година, непосредствено след въвеждането на по-строгите ограничителни мерки, отчитат експертите на "Райфайзенбанк". Според тях това се дължи на факта, че пенсионерите и техните близки са осъзнали предимствата на получаването на пенсията по банкова сметка, вместо в брой от гише, често след дълго чакане на опашка. Логично, така възрастните хора се предпазват допълнително в условията на пандемия.

От предимствата на тези сметки най-често се възползват жителите на големите областни градове – София (27%), Пловдив (8%), Бургас (7%), но също и от по-малките областни центрове като Хасково, Русе, Стара Загора, Плевен, Враца, Сливен и Добрич.

Средната възраст на пенсионерите, които получават месечния си доход по сметка, е 68 г. като по-голям дял имат жените - 56%  Сред потребителите има както хора с определения от НОИ таван на пенсиите, така и такива с минималната за страната пенсия. Средният размер на пенсията, получавана по сметка в банката, е 420 лв.

Повече от половината клиенти на банката с такава сметка плащат с картата си на ПОС устройства в търговски обекти или в онлайн магазини. Пенсионерите също така активно използват онлайн банкиране (55%) и мобилното приложение (53%), откъдето могат да следят баланса по сметката, а голяма част от тях и да правят преводи, да плащат битови сметки и др.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.