0

С татистическите данни у нас будят тревога, като над 2/3 от изследваните показват намалена костна плътност (остеопения) или остеопороза. В това състояние са значителен дял от пациенти на възраст под 50 години - съответно 36% от тези до 40 години и цели 51% от тези между 40 и 50 години.

Статистическите данни у нас будят тревога, като над 2/3 от изследваните показват намалена костна плътност (остеопения) или остеопороза. В това състояние са значителен дял от пациенти на възраст под 50 години - съответно 36% от тези до 40 години и цели 51% от тези между 40 и 50 години.

Тази констатация затвърждава тенденцията за уязвимост на активното население, посочват от Центъра по остеопороза във Варна, където започна кампанията „Месец на костното здраве”.

Развита остеопороза се наблюдава при 28% от всички изследвани. Позитивен факт е формирането на здравно самосъзнание сред българите. Днес отчитаме 72% от пациентите, основно жени, които сами предприемат крачката да направят профилактично изследване. Това са хора, които не чакат предписание от лекар или проява на симптоматика, за да се изследват. Тенденцията е проява на съвременно мислене, което е свързано с желание за пълноценен живот и превенция на социално-значими заболявания, сред които попадат остеопорозата, сърдечно-съдовите, диабета и други.

При намаляване на костната плътност е важно лечението да започне още при проява на първите признаци. В този етап е по-лесно да се спре загубата на костно вещество и да се обърне процеса. А това значи и профилактиката да започне по-рано. Препоръчително е първото изследване да се направи след навършване на 40-годишна възраст, а впоследствие да се контролира костната плътност на всеки 3 години - при нормална костна плътност и ежегодно - при намалена.

Остеопорозата е третото най-масово и социално значимо заболяване според Световната здравна организация, посочват още от Центъра по остеопороза. Месецът на костното здраве пък доби статут на най-мащабното профилактично мероприятие в областта на остеопорозата. Скринингът дава шанс на хора от цяла Източна България да се включват в изследвания на костната си плътност. До момента 6 256 души са изследвали в различните профилактични кампании на Центъра. Причина за това са тежките последици, които води след себе си болестта за засегнатите и техните близки. Опасността идва от факта, че остеопорозата се развива „тихо“, без каквито и да било симптоми, докато не стане твърде късно. Костната плътност постепенно намалява, костите стават крехки и чупливи и това води до тежки фрактури, инвалидизация и дори до смърт, предупреждават още медицинските специалисти.