Все по-млади хора показват намалена костна плътност

Все по-млади хора показват намалена костна плътност

Статистическите данни у нас будят тревога, като над 2/3 от изследваните показват намалена костна плътност (остеопения) или остеопороза. В това състояние са значителен дял от пациенти на възраст под 50 години - съответно 36% от тези до 40 години и цели 51% от тези между 40 и 50 години.

Тази констатация затвърждава тенденцията за уязвимост на активното население, посочват от Центъра по остеопороза във Варна, където започна кампанията „Месец на костното здраве”.

Развита остеопороза се наблюдава при 28% от всички изследвани. Позитивен факт е формирането на здравно самосъзнание сред българите. Днес отчитаме 72% от пациентите, основно жени, които сами предприемат крачката да направят профилактично изследване. Това са хора, които не чакат предписание от лекар или проява на симптоматика, за да се изследват. Тенденцията е проява на съвременно мислене, което е свързано с желание за пълноценен живот и превенция на социално-значими заболявания, сред които попадат остеопорозата, сърдечно-съдовите, диабета и други.

При намаляване на костната плътност е важно лечението да започне още при проява на първите признаци. В този етап е по-лесно да се спре загубата на костно вещество и да се обърне процеса. А това значи и профилактиката да започне по-рано. Препоръчително е първото изследване да се направи след навършване на 40-годишна възраст, а впоследствие да се контролира костната плътност на всеки 3 години - при нормална костна плътност и ежегодно - при намалена.

Остеопорозата е третото най-масово и социално значимо заболяване според Световната здравна организация, посочват още от Центъра по остеопороза. Месецът на костното здраве пък доби статут на най-мащабното профилактично мероприятие в областта на остеопорозата. Скринингът дава шанс на хора от цяла Източна България да се включват в изследвания на костната си плътност. До момента 6 256 души са изследвали в различните профилактични кампании на Центъра. Причина за това са тежките последици, които води след себе си болестта за засегнатите и техните близки. Опасността идва от факта, че остеопорозата се развива „тихо“, без каквито и да било симптоми, докато не стане твърде късно. Костната плътност постепенно намалява, костите стават крехки и чупливи и това води до тежки фрактури, инвалидизация и дори до смърт, предупреждават още медицинските специалисти.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.