Все още няма специализанти в Свищовската болница

Все още няма специализанти в Свищовската болница

В Болницата в Свищов все още няма пристигнали лекари специализанти на помощ, а болните нараствата. Преди два дни пристигнаха двама лекари-депутати влязоха като доброволци в отделението, съобщи bTV. 

Д-р Георги Михайлов обясни, че обстановката е сериозна. Той е на мнение, че трябва да се прецизират индикаторите за хоспитализация на пациентите. В момента в свищовската болница има около 30 пациенти с коронавирус. 

"След визитация става ясно, че голям брой от тях могат да се лекуват в домашни условия, те не са в тежко състояние. Има един-двама, които са на кислородотерапия. Болницата не разполага с условия за реанимация. Моето мнение и препоръка е да се прецизират индикаторите за хоспитализация. Ако се върви към поголовна хоспитализация - системата ще се счупи", добави още депутатът. 
Той посочи още, че първоначалната липса на кадри в COVID сектора е принудила медицински персонал от други отделения да работи там. Д-р Михайлов обясни, че 90% от персонала в свищовската болница са хора в пенсионна възраст, повечето от тях с придружаващи заболявания.
"Хората са мобилизирани. Колега над 65 г. дава дежурства в COVID отделението. Той извършва визитации, няма необходимост от непрекъснат престой на лекар в отделението", каза Михайлов. 
Д-р Илиян Тимчев е другият доброволец в болницата. Той казва, че натовареността е превърнала болницата от многопрофилна в COVID. По думите му с колегата му прекарват по няколко часа в COVID отделението - правят визитации и диагностицират пациенти. 
"Ние сме поели основната тежест, това беше нашето желание - до края на нашия престой тези хора да могат да си починат", каза още Михайлов. 
 Депутатите споделиха, че прекарват по 12 часа в болницата, а в COVID отделението поне по 6 часа. И двамата са категорични, че ще останат в свищовската болница колкото е необходимо. Здравнят министър проф. Костадин Ангелов обеща, че ще изпрати специализанти в лечебното заведение, но за момента тях все още ги няма.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.