Цените на медицинските изделия, купувани и ползвани от болниците у нас, вече ще имат таван, който ще бъде определян според референтните стойности в три други страни от Европейския съюз, в които здравноосигурителните фондове ги покриват.

Това става ясно от проект на МС за изменение на наредбата, уреждаща заплащането на клапи, изкуствени стави и останалите импланти, публикуван за обществено обсъждане в страницата strategy.bg.

В момента болниците сами договарят цените на медицинските изделия, иначе заплащани от НЗОК. Практиката е всяко лечебно заведение само да прави търгове за имплантите, които са му необходими при лечението на пациентите. Разликите в стойностите, на които ги получават, обаче са ясен признак, че има големи разминавания, което пък е предпоставка за източване на НЗОК.

Опитът дотук е показвал, че в една болница цената на коремен имплант при отстранен панкреас е 800 лева, а в друга – 1000 лева и нагоре, поясниха здравни експерти.

За разлика от съществуващия механизъм за регулация на цените на лекарствата, заплащани от НЗОК чрез създадения специално Национален съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти, в областта на медицинските изделия регулация няма. Това се подчертава и в мотивите към проекта за изменения, дадени от здравния министър Кирил Ананиев и колегата му по труда и социалната политика Бисер Петков.

Сега съществува регистър на медицинските изделия, който се поддържа от Изпълнителната агенция по лекарствата. Вносителите им са задължени да ги регистрират по вид, както и техните цени. Липсва обаче законова възможност тези цени да бъдат контролирани, както и сравнявани с цените на медицински изделия, които се заплащат от здравноосигурителни фондове на държави - членки на Европейския съюз.

Идеята е НЗОК да успее да договори с дистрибуторите по-ниски цени на изделията, отколкото сега болниците. Чрез промените се цели разходите по това перо да бъдат намалени. За 2018 година НЗОК разполага в бюджета си с 98 млн. лв. за медицински изделия в болничната помощ, но те бяха почти изчерпани още в края на лятото. Към месец август за тях бяха похарчени 70,2 млн. лева.

Според промените НЗОК ще определя до каква стойност ще заплаща различни групи медицински изделия. Предвижда се тези от тях, които са най-разходоефективни, да бъдат заплащани на 100 процента

Предвижда се още касата да планира и прогнозния им обем за една година напред, като това ще се изчислява на база на потреблението в предходната година. Идеята е по този начин да се постигне по-добро планиране на бюджета по това перо.

Така подготвяните промени не ни дават сигурност на нас, пациентите, че това ще е в наша поза. Това коментира пред „Монитор” Иван Димитров, председател на Българския пациентски форум. Пестенето на средства не означава, че ще се купуват по-качествени медицински изделия. Държавата се намесва във функциите на лекарите, които лекуват персонално всеки човек предвид неговото състояние, допълни Иван Димитров. По думите му предлаганият документ залага капана медиците да не могат да ползват най-добрите и доказани медицински изделия за болните. Според него по този начин правата на българските пациенти няма да бъдат защитени най-добре.

По темата: НЗОК импланти
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Установиха причината за синдрома на внезапната смърт

Учени от университета на Айова заключиха, че неспособността на човек да се събуди, когато е с повишено ниво на въглеродния диоксид в кръвта си, може да е причината на синдрома на внезапната детска смърт и за синдрома на внезапната смърт при епилепсия, съобщи сайтът MedicalXpress.

Яйцата съсипвали сърцето

Полезни или вредни са яйцата - богат източник на протеин, но съдържащи и потенциално вредния холестерол, е тема, която се разисква отдавна. Ново изследване вероятно ще поднови този дебат, съобщи АФП, позовавайки се на публикация в изданието на Американската медицинска асоциация.

Пoказаха принтирани 3D-детски таблетки на конференция във Варна

Принтирани 3D-таблетки, които съдържат дозирано количество витамин С, предназначени за най-малките пациенти и изработени във форма на любим детски герой, бяха представени на първата по рода си педиатрична конференция  „Заедно за децата на България!“