Цените на медицинските изделия, купувани и ползвани от болниците у нас, вече ще имат таван, който ще бъде определян според референтните стойности в три други страни от Европейския съюз, в които здравноосигурителните фондове ги покриват.

Това става ясно от проект на МС за изменение на наредбата, уреждаща заплащането на клапи, изкуствени стави и останалите импланти, публикуван за обществено обсъждане в страницата strategy.bg.

В момента болниците сами договарят цените на медицинските изделия, иначе заплащани от НЗОК. Практиката е всяко лечебно заведение само да прави търгове за имплантите, които са му необходими при лечението на пациентите. Разликите в стойностите, на които ги получават, обаче са ясен признак, че има големи разминавания, което пък е предпоставка за източване на НЗОК.

Опитът дотук е показвал, че в една болница цената на коремен имплант при отстранен панкреас е 800 лева, а в друга – 1000 лева и нагоре, поясниха здравни експерти.

За разлика от съществуващия механизъм за регулация на цените на лекарствата, заплащани от НЗОК чрез създадения специално Национален съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти, в областта на медицинските изделия регулация няма. Това се подчертава и в мотивите към проекта за изменения, дадени от здравния министър Кирил Ананиев и колегата му по труда и социалната политика Бисер Петков.

Сега съществува регистър на медицинските изделия, който се поддържа от Изпълнителната агенция по лекарствата. Вносителите им са задължени да ги регистрират по вид, както и техните цени. Липсва обаче законова възможност тези цени да бъдат контролирани, както и сравнявани с цените на медицински изделия, които се заплащат от здравноосигурителни фондове на държави - членки на Европейския съюз.

Идеята е НЗОК да успее да договори с дистрибуторите по-ниски цени на изделията, отколкото сега болниците. Чрез промените се цели разходите по това перо да бъдат намалени. За 2018 година НЗОК разполага в бюджета си с 98 млн. лв. за медицински изделия в болничната помощ, но те бяха почти изчерпани още в края на лятото. Към месец август за тях бяха похарчени 70,2 млн. лева.

Според промените НЗОК ще определя до каква стойност ще заплаща различни групи медицински изделия. Предвижда се тези от тях, които са най-разходоефективни, да бъдат заплащани на 100 процента

Предвижда се още касата да планира и прогнозния им обем за една година напред, като това ще се изчислява на база на потреблението в предходната година. Идеята е по този начин да се постигне по-добро планиране на бюджета по това перо.

Така подготвяните промени не ни дават сигурност на нас, пациентите, че това ще е в наша поза. Това коментира пред „Монитор” Иван Димитров, председател на Българския пациентски форум. Пестенето на средства не означава, че ще се купуват по-качествени медицински изделия. Държавата се намесва във функциите на лекарите, които лекуват персонално всеки човек предвид неговото състояние, допълни Иван Димитров. По думите му предлаганият документ залага капана медиците да не могат да ползват най-добрите и доказани медицински изделия за болните. Според него по този начин правата на българските пациенти няма да бъдат защитени най-добре.

По темата: НЗОК импланти
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Създадоха лак срещу кариес

Китайски учени съобщиха за създаването на ново защитно покритие на естествена основа - пептиден лак, който предотвратява кариеса и способства за възстановяването на зъбите. Резултатите са публикувани в списанието „ACS Applied Materials and Interfaces“.

Пиенето на бира подобрява паметта

Пиенето на бира може значително да подобри паметта и дори да осигури защита срещу деменция, пише в. "Дейли стар", позовавайки се на японско изследване. Благоприятният ефект се дължи на съдържащите се в пивото горчиви киселини, благодарение на които хората забравят по-малко.

Новият коронавирус пренесен от змии

Змиите китайски крайт и китайска кобра може да са оригиналният източник на новооткрития коронавирус, предизвикал огнище на смъртоносно инфекциозно респираторно заболяване в Китай тази зима, информира Си Ен Ен, цитирана от БГНЕС.