Връстник на Хаджи Димитър облече комитските му дрехи
6

Връстник на Хаджи Димитър облече комитските му дрехи

Връстник на загиналия под връх Бузлуджа на 18 юли 1868 година войвода Хаджи Димитър Асенов облече комитските дрехи на героя и пресъздаде трагичната му смърт навръх Илинден.

28-годишният специалист по електроника от Казанлък Цветан Байнов сподели, че едва сега си дал сметка колко голяма отговорност е поел преди  години баща му Николай, решавайки да направи със съмишленици от националното дружество „Традиция“ възстановка на сражението, в което загиват войводата и още 21 от четниците му.

Близо хиляда души от цялата страна аплодираха седмокласника от Крън Георги Митков, който изрецитира ботевата поема пред белокаменния паметник , издигнат от потомците през пролетта на 1961 г. по проект на скулптора Любен Димитров, под който са препогребани костите на избитите четници.

Хлапакът призна, че цяла вечер не е мигнал преди тържеството , а минути преди заупокойната молитва самичък отишъл да остави цвете в подножието на паметника.

Не скриха вълнението си и четирите момичета Николета, Мира, Христина и Ралица, които пресъздадаха митичните самодиви сред миришещата на барут поляна под вековните дървета.За Николета превъплъщаването е за четвърти път, за Мира и Христина това трето участие, а за дошлата от София Ралица –първо.

В словото си пред множеството директорът на националния парк-музей „Шипка – Бузлуджа“, историкът д-р Чавдар Ангелов припомни, че обезобразените от турците трупове на героите стояли на бойното поле две денонощия, едва на Илинден били допуснати жителите на  близките села Крън и Енина, водени от поп Стефан Манолов  да ги опеят и погребат. Тялото на войводата /разпознато по татуираните инициали Х.Д.на едната му ръка/ положили в отделен гроб , а мястото белязали с дървен кръст.

Две десетилетия по-късно по спомените на Христо Македонски било уточнено лобното място с надпис и сложили нарочен знак.

Първото поклонение на мястото на сражението е било през 1884 година,, в него участва и баба Маринка, майката на войводата, но след 1950-та постепенно те били изместени от честванията на учредителния Бузлуджански конгрес на БСДП/1891/.Възстановени са през 1997 година по инициатива на казанлъчани, припомни местният лидер на СДС Николай Александров, тогава те са тръгнали под егидата на председателя на парламента. Тази година пред паметника нямаше нито един представител на Народното събрание, за пръв път обаче дойде новоизбраният евродепутат Александър Йорданов.

Военни почести отдаде почетна група от състава на 61-а  стрямска механизирана бригада , приета от командира бригаден генерал Деян Дешков.

От Брюксел цвете за паметника на Хаджи Димитър изпрати родственикът му линия на по-голямата му сестра Бойка Христо Димитров.

26-годишният българин отскоро е започнал да събира исторически  сведения за фамилията, от чийто корени произлиза и е готов да участва в замисления ДНК-анализ , който трябва да сложи точка на спора къде са костите на националреволюционера.

Специално за Агенция "Монитор" Христо предостави неизвестни до сега снимки на баба Бойка и дъщеря й Анастасия, запазени през десетилетията в семейния архив.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.