Връщат за живот мозайка от Августа Траяна
3

Връщат за живот мозайка от Августа Траяна

Към нов живот ще бъде върната мозайка от античния град Августа Траяна, открита при спасителни разкопки от археолога при старозагорския регионален исторически музей Мария Камишева през 2016 г.  

Артефактът е с размери от около 15 квадратни метра. Мозайката е украсявала централното помещение най-вероятно на частен дом, съществувал до към VІ век от новата ера. Тя е била силно увредена на по-късен етап, когато помещението е било преизползвано за добив на желязо.

Оформена е на няколко пана, като централната й емблема е във формата на кръг с човешко изображение или на Медуза Горгона, което в последствие е умишлено разрушено. Според специалистите направена е била е през първите три десетилетия на ІV век, на нея се вижда ясно елементът на бягащата вълна, който не е характерен за украсите в Августа Траяна.

Възстановяването ще стане в столично реставраторското ателие с ръководител д-р Иван Ванев, като за целта са осигурени 29 420 лв от спечелен проект за финансиране от МК.

При реставрацията ще се използва качествено нов метод на т.нар. „пчелни пити“ с използване на алуминиеви рамки, което ще позволи по-голяма мобилност и експониране на артефакта на различни места.

Идеята е в края на годината тя да бъде поставена в сградата на РИМ, а в последствие пренесена в  зала до античната гробница, открита през 70-те години на миналия ХХ век при изкопни работи на мястото, където днес е сградата на старозагорската община. В момента се подготвя проект за реставрация на гробницата, очакванията са финансирането да стане възможно на следващата сесия на културното ведомство.

Над 1 000 квадратни метра антични мозайки се съхраняват в изнесените депа на старозагорския исторически музей, за последно реставрация е правена на уникалната „Дионисиево шествие“, открита през 2009- 2011 година. В момента емблемата на този артефакт с образите на Силен и двете вакханки е част от изложбата в НАИМ при БАН под наслов „Цветни картини от Древен Рим: мозайки от Капитолийските музеи”.

Досегашните проучвания в Града на липите дават основания на специалистите да смятат, че първите майстори на мозайки са дошли тук от Мала Азия, след което са създали собствено местно ателие, коментира Мария Камишева.

Точно от това местно ателие са били майсторите, които са изработили близо 300 кв м мозайки на термите в съседство с античния форум, които след разкриването им преди няколко години бяха обратно засипани с пясък за евентуално показване при намиране на финансиране.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.