Връщат разпределението за младите доктори. След придобиване на специализация те ще трябва да работят в продължение на три години в райони и селища, в които има дефицит на медици от същата специалност.

Това предвиждат промени в Наредбата за изменение и допълнение за придобиване на специалност в системата на здравеопазването, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Ведомството ще субсидира базите за обучение за местата, финансирани от държавата по клинични специалности. По този начин държавната политика по осигуряване на необходимите специалисти ще се провежда с финансиране от държавния бюджет, а не от лечебните заведения, както се практикуваше по условията на старата наредба от 2015 г. до сега.

Специализантите, за които се изплащана субсидия, могат да избират болници и други лечебни заведения, области и общини, в които има остър дефицит на едни или други специалисти. Те ще бъдат определени от министъра на здравеопазването. Ако лекарят не отработи 3-годишното разпределение, ще трябва да възстанови на държавата похарчената сума за неговото обучение по време на специализацията.

Ако той е отработил част от периода, обезщетението ще се изчислява пропорционално.

Размерът на месечната субсидия за базите за обучение за всеки специализант в общия случай ще е в размер на две минимални работни заплати за страната и дължимите осигурителни вноски върху тях. Към момента минималното месечно възнаграждение е 560, а от догодина се планира да бъде 610 лева.

Новата наредба дава възможност министърът на здравеопазването да определя специалности, за които МЗ да заплаща по-голям месечен размер на субсидията, но не по-голям от три минимални работни заплати и дължимите осигурителни вноски върху тях. Размерът на месечната субсидия, изплащана от ведомството за специализантите по обща медицина на места, финансирани от държавата ще е в размер на два пъти минималния осигурителен доход и дължимите осигурителни вноски върху него. Трудовото възнаграждение на специализантите, приети на места, за които МЗ изплаща субсидия, не може да е по-малко от две минимални работни заплати, а за специалностите, при които се отчитат негативни тенденции, възнаграждението е до три минимални работни заплати. Възнаграждението на специализантите по Обща медицина на места, финансирани от държавата, не може да бъде по-малко от 1,8 пъти минималния месечен размер на осигурителния доход за съответната икономическа дейност и квалификационна група професии, определен със Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за съответната календарна година.

По този начин ще бъде разрешен основният проблем с липсата на доходи по време на специализацията, поясниха от МЗ.

Занапред местата за специализанти ще бъдат заемани с конкурс по условията на Кодекса на труда. Спечелилите ще подписват трудов договор с директора на болницата, а няма да бъдат назначавани само със заповед, подписана от него. Изключение се предвижда за специализантите по Обща медицина, тъй като задължителният конкурс е допълнително сериозно затруднение за базите по Обща медицина поради силно ограничения им кадрови потенциал. Най-често това са индивидуални практики за първична медицинска помощ, по-рядко – групови, казаха още от МЗ.

С промените в Наредбата е създадена нормативна възможност базите за обучение да могат да получават финансиране за обучение на специализанти на срочен трудов договор освен от Министерството на здравеопазването и от общини, от лечебни заведения, които нямат одобрение от министъра на здравеопазването за обучение или по европейски проекти и програми. Освен това на тях вече могат да се отпускат стипендии със средства от европейски проекти.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

23 пациенти в пазарджишката болница чакат за бъбречна трансплантация

 23-ма болни с хронична бъбречна недостатъчност  от Пазарджишка област са включени в листата на Евротрапслант и чакат за трансплантация. Най-възрастната сред тях е 65-годишна жена, а най-младият 34-годишен мъж. Това съобщиха от областната болница в Пазарджик, след като преди ден 47-годишен мъж от село Юнаците с  хронична  бъбречна недостатъчност  и поликистоза  беше трансплантиран успешно в УМБАЛ „Александровска“.

Обявиха грипна ваканция в Лом

Училищата в община Лом от днес са затворени заради грипна епидемия. Учениците са разпуснати във ваканция до 27 януари, понеделник, съобщиха от Регионалната здравна инспекция.

Джанан Манолова: Благодаря на прекрасните специалисти от „Софиямед“

Световната вицешампионка и европейска шампионка по борба Джанан Манолова избра да се довери за своето раждане и последващи съвети във връзка със здравето на дъщеричката й на УМБАЛ „Софиямед“.