Връщат арестуваните оръжия на колекцинерите при липса на нарушения (ОБНОВЕНА)

Връщат арестуваните оръжия на колекцинерите при липса на нарушения (ОБНОВЕНА)

Връщат оръжията на национално дружество „Традиция“ след експертизата, ако се докаже, че няма извършени нарушения. В това увериха главният прокурор Сотир Цацаров и министърърт на вътрешните работи Младен Маринов след среща с представители на дружеството.

Старинните ръжия бяха иззети в рамките на международна операция по линия на Европол - „Пандора“, срещу трафика и престъпленията с национално-културно наследство. В следствие на акцията, проведена от ГДБОП и служители на Главна дирекция „Национална полиция“, бяха конфискувани 56 оръжия и 900 единици боеприпаси на седем места в страната.


Сотир Цацаров заяви, че българската държава трябва да демонстрира подкрепа на патриотични организации като „Традиция“ и подчерта, че ако се докаже от експертизите, че няма извършено нарушение от дружеството,

оръжията ще бъдат незабавно върнати.

Отсрещната страна пък обещала, че ако такива се установят, то те ще съдействат на властите.

Министър Маринов увери, че експертните действия по старините ще дадат резултат до края на седмицата и обясни, че акцията не е била конкретно насочена към НД „Традиция“, а към проверката на конкретни сигнали.

"Част от лицата, които са били проверявани, наистина са от управителния съвет на „Традиция“, но към момента

при голяма част от сигналите не са констатирани никакви нарушения,

при част от тях са иззети оръжия, които вече има назначени експертизи, които да кажат дали те попадат в обхвата на изчезнали музейни сбирки или такива, които подлежат на контрол от закона, но се съхраняват неправомерно. До този етап нямаме данни да е констатирано извършване на престъпление", допълни той 

„Държавата не трябва да извършва действия, с които дава знаци, които не трябва да дава, спрямо хора защитаващи националния ни интерес. Ние сме от една и съща страна.“, подчерта главният прокурор Сотир Цацаров.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.