Връщат Любо Трайков в затвора
6

Връщат Любо Трайков в затвора

Уби трима със 100 км/час и пиян, но бе пуснат предсрочно условно. Докато бил в затвора, го пускали всеки месец в отпуск.

Бизнесменският син Любомир Трайков, който на 18 ноември 2016г. с 0,80 промила алкохол връхлетя с близо 100 км/час с луксозното си „Ауди А7“ друг автомобил и уби трима души, ще бъде върнат зад решетките. Там той ще доизлежи присъдата си от едва 5 години затвор, реши Апелативният съд в Пловдив с председател съдия Магдалина Иванова и членове Деница Стойнова-докладчик и Велина Антонова.

Те отмениха определението на окръжния съд, с което Трайков бе пуснат на свобода предсрочно условно с мотива, че липсват данни той да се е поправил и да е осъзнал каква трагедия за три семейства е причинил. Делото в Апелативния съд бе образувано по протест на Окръжната прокуратура в Пловдив, след като преди три седмици синът на местен транспортен бос бе пуснат на свобода предсрочно.

Катастрофата стана на бул. „Руски“ в късните часове на деня. Бащата на три деца Атанас Ламджиев бил до късно на работа, тъй като съпругата му Корнелия била безработна и той трябвало да осигурява прехраната на семейството си. Когато приключил, предложил на колежките си – студентката Полина Караиванова и младата майка Виолета Стоянова, да ги откара до домовете им. Заедно с тях тримата бил и млад мъж, роднина на Атанас. Четиримата били в старото „Пежо 405“ на Ламджиев, който правел ляв завой на една от пресечките на бул. „Руски“. В същото време от кръстовището на „Руски“ с бул. „Шести септември“ с бясна скорост се задало новото „Ауди“, шофирано от Любо Трайков. Според автотехническата експертиза Ламджиев е правел ляв завой с 19 км/час и не е можел да види аудито заради високата му скорост. Бащата на три деца е имал само 1,1 секунда време да реагира, но  това не се е случило и последвал фаталният сблъсък. На място загинаха бащата на три деца и Виолета Стоянова, а Полина Караиванова загуби живота си седмица по-късно в болница. Не е ясно кога точно е била взета алкохолната проба на бизнесменския син, но резултатът от нея бил 0,8 промила алкохол в кръвта. След като той бе пуснат предсрочно от затвора, миналата седмица от мъка по съпругата си и заради ранното пускане на свобода на Трайков, вдовецът на Виолета - полицай Петър Богунски, почина от инфаркт.

В мотивите на определението си Пловдивският апелативен съд е посочил, че в случая е налице една от предпоставките за условно предсрочно освобождаване, а именно, че Любо Трайков е изтърпял повече от половината от наложеното му наказание - всичко 3 години 7 месеца и 21 дни, а  неизтърпеният остатък е 1 година, 4 месеца и 9 дни. Апелативните съдии обаче са приели, че липсват данни за изпълнение на второто изискване на закона, а именно осъденият да е дал доказателства за своето поправяне. Дали корекционният процес спрямо осъденото лице е приключил и дали са постигнати положителни резултати от него,  следва да се установи на базата на изготвения спрямо Трайков план на присъдата,  какъвто в случая липсва.

Отделно от това от наличните в досието на осъдения първоначален и текущ доклад, и психологическо заключение се установява, че при него се отчита дефицит в една и съща проблемна зона – „Отношение към правонарушението“. За постигане на положителна промяна в тази насока би следвало да са планувани и насочени социално-възпитателни дейности спрямо Трайков, но за извършени конкретни такива, също няма данни.

Полагането на обществено полезен труд и спазването на правилника за вътрешния ред е задължение на всеки осъден, считат апелативните магистрати.

За изпълнение на тези си задължения и проявеното добро поведение Любомир Трайков е бил стимулиран и то впечатляващо често с  домашен отпуск, напоследък почти всеки месец, за некратки периоди от време. Именно затова режимът за изтърпяване на наказанието му е изменен в по-лек. Тези данни обаче не са достатъчни, че той е дал доказателства за своето поправяне, поради което спрямо него следва да продължи корекционното въздействие. Определението на Апелативния съд е окончателно.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.