Връщат културния  живот в Студентския дом
2

Връщат културния живот в Студентския дом

Проектът е изготвен от студенти от Университета по архитектура, строителство и геодезия

Националното представителство на студентските съвети (НПСС) възнамерява да върне културния живот в опожарените през 2001 г. зали към Националния студентски дом. Студенти от Университета по архитектура, строителство и геодезия са изготвили проект, с който да представят как би изглеждало пространството.

Сградата на Националния студентски дом е разположена на площад "Народно събрание", като земята за нея е дарена с указ на царя. Институцията е построена преди 85 години с доброволен труд на студенти и преподаватели от единствения тогава университет „Св. Климент Охридски“. Тя е дадена за дом на българските студенти и за тези 85 години тук са се развивали най-различни дейности, включително фолклорни изяви, клубна дейност, обясни председателят на НПСС Яна Вангелова, която е и основен двигател на проекта. На първия етаж в Студентския дом, който е обявен за архитектурен паметник на културата, се е помещавал и „Младежкият театър“. Именно там обаче през 2001 г. пламва пожар, който унищожава цялото пространство. От тогава никой не се е опитал да възстанови тези помещения, в които днес няма няма дори инсталации.

След като миналата година Яна попада в опожарените зали, тя си задава въпроса защо са останали в този вид и никой не ги използва. Тогава тя събира екип от студенти от Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) в лицето на четвъртокурсниците Ивайло Стоянов, Марин Маринов, Венцеслав Попов, Кирил Шопов, Стоянка Атанасова, Карина Дикова, Цветелина Пулева, Цветелина Димитрушева, които правят идеен проект за възстановяване им.

„Идеята е да се даде възможността на студентите да ходят на различни места. Постоянно ги обвиняват, че Студентският град се е превърнал в чалготека и какво ли не, но алтернативите са малко“, обяснява Яна. Тя иска Студентският дом да се превърне отново в място, където студентите да имат място за своите изяви, да провеждат уъркшопове, срещи с бизнеса.

Групата ентусиасти работи в продължение на 3 месеца, за да възстанови чертежите на сградата, тъй като от Националната агенцията за приходите (НАП) не разполагат с такива, защото сградата е стара. Първият етаж разполага с една голяма зала, една по-малка, фоайе и коридор, за чието възстановяване са необходими 2,5 млн. лв. Голямата зала е с капацитет от 500 места. Пространството в нея е подходящо за провеждането на най-различни културни събития не само за студентските съвети, а и от студенти като цяло.

„Те могат да бъдат безплатни за ученици. По този начин хем можеш да покажеш млади таланти, хем да възпиташ по-малките да посещават такива мероприятия“, сподели Яна. Залата може да се използва и от висшите училища по изкуства, които не разполагат с достатъчно зали. Така Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“ и Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ ще могат да правят дипломните си спектакли и концерти без да им се налага да дават наем за помещение.

По-малката зала в проекта е направена мултифункционална. Това пространство може да се използва за най-различни неща, включително лекции, обучение, офис със споделено пространство, като се правят срещи с бизнеса, уъркшопове. Идеята им е да са последна дума на техниката, да се вършат различни неща в нея и да се използва и като галерия.

Яна обясни, че не настояват изпълнението на проекта да е във вида, който са посочили. Той е примерен и с него визуализират мечтата си Студентският дом отново да се превърне в място, където се развива културен живот. Идеята е подкрепена с подписи от над 60 организации, сред които са ректори, студентски съвети, НПО-та, Съюз на артистите в България.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.