Връщат цедките за препитване на чиновниците

Връщат цедките за препитване на чиновниците

Централизирано тестване на кандидатите за чиновници се въвежда като възможност в процедурите за подбор. Това става възможно след като МС прие промени в наредбата за провеждане на конкурсите и мобилността на държавните служители.

Така всяка администрация ще решава дали за използват тестове за общи компетентности и за познания за държавната администрация в конкурсните процедури.

Всъщност преди няколко години властта въведе два етапа на конкурса за чиновници, единият от които именно централизиран. След това в края на 2019 година с приемането на бюджета за 2020, тези текстовете отпаднаха, а с тях и двете цедки през, които да минават кандидатите за държавни служители.

Сега МС връща възможността за такъв тип препитване, но по желание и преценка на самата администрация, където се кандидатства.

С промените в в наредбата като допълнителен, обективен инструмент за преценка, тестовете за общи компетентности и за познания за държавната администрация имат за цел подобряване на качеството на подбора на кандидатите за държавни служители. Разширява се възможността за независима оценка на техния потенциал за работа в екип, ориентация към резултат и фокус към клиента.

Тестовете ще могат да се използват и в процедурите при мобилност и повишаване в длъжност. Измененията предвиждат, че за висши държавни служители няма да е допустимо писмената част на конкурса да се изчерпва единствено с решаването на тест.

С измененията в Наредбата се разширяват и публичността и прозрачността на конкурсните процедури.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.