Собствениците  на сграда, строена през далечните 1925/1927 години в центъра на Стара Загора връщат някогашния й вид след продължила почти 10 години сага около одобряването на проекта й от националния институт на недвижимите паметници при министерството на културата.

Фасадата на някогашната Популярна банка вече е възстановена, до няколко месеца ще бъде обновен и цокълът, в процес на търсене е близък до оригинала на някогашния часовник, който е бил монтиран в специално направената за него куличка на покрива.

Триетажната сграда е била проектирана от някогашния кмет и главен архитект на Стара Загора Желязко Рашев, в съседство е била и елитната Юнион банка, съборена заради строителството на конфекционна многоетажна жилищна кооперация през 70-те години на миналия ХХ в.

Популярната банка в Града на липите е учредена през далечната 1911 г. от 48 местни жители, пръв неин директор е роденият в казанлъшкото село Енина през 1869 г. учител Иван Нонов, който от средата на септември до към края на декември 1919 година е бил и кмет на града.От 1931 до към 1947 постът е бил заеман от сина му Асен Нонов. През 30-те години акционери в банката са били 2 200 души, като дяловият капитал и фондовете й са били в размер на 12 млн лв. Финансовата институция е разполагала  с 25 млн лв оборотен капитал, със заем, отпуснат от нея е построена сградата на Радио Стара Загора. Банката е одържавена през 1951 година, през десетилетията е ползвана за различни обществени нужди, за няколко години там е бил клубът на старозагорските журналисти. През 1990 година е била предоставена за стопанисване на КТ „Подкрепа“, след реституирането  й  първият етаж е превърнат в култово заведение за жива музика от типа на ирландски пъб, където  концерти са изнесли десетки банди от България и чужбина. Запазено е и мазето, където се е намирал някога банковият трезор превърнат в складови помещения.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Хосписите изчезват, закриха 54 за по-малко от пет години

Заради скъпата услуга частните хосписи масово затварят врати. 54 заведения за палеативни грижи са хлопнали кепенците за по-малко от пет години, показа проверка на „Монитор“. Всичко това се случва на фона на острата нужда от подобен тип здравни заведения за хора с тежки заболявания.

22 лв. за ден гледане на легло в Пазарджик

Такса от 22,40 лв. за ден предлага хоспис в Пазарджик, а седемдневният пакет е на цена 156,80 лв. Социалното заведение, в което се настаняват болни и самотни хора, се управлява от местно сдружение.