Връщат атестационни комисии ad hoc, които да оценяват магистратите

Връщат атестационни комисии ad hoc, които да оценяват магистратите

Депутатите върнаха помощните атестационни комисии,които ad hoc да оценяват магистратите, за да се облекчи дейността на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) към Съдийската колегия. Това стана с приетите промени на второ четене в Закона за съдебната власт.

Всяка отделна комисия ще се състои от трима редовни и един резервен член. Идеята е помощните комисии да дават предложения до КАК за оценки на магистратите, а тя от своя страна да предложи решение на колегията. С промените ръководството на двете КАК към Прокурорската и Съдийската колегии вече ще могат да бъдат оглавявани само от кадровици, но не и от редови магистрати, както беше досега.

С изменения в закона се приема и предложението за отпадане на ограничението ВСС да определя максимум по 10% от свободните места в органите на съдебната власт за обявяване на конкурс за първоначално назначаване; за охраната на магистратите, която вече ще се осъществява отделно за съдии, прокурори и следователи, като първите ще бъдат пазени от Главна дирекция "Охрана", а вторите от Бюрото по охрана към главния прокурор. Прие се още и ограничението членовете на ВСС да не са в родствени връзки с административни ръководители в органите на съдебната власт, но забрана ще важи по колегии.

Беше прието и предложението на вносителя- Министерството на правосъдието, което гласи, че при изтичaнe нa мaндaтa или пpeдcpoчнo пpeĸpaтявaнe c ocтaвĸa избраният члeн нa BCC ce възcтaнoвявa нa длъжнocттa cъдия, пpoĸypop, cлeдoвaтeл, зaeмaнa пpeди избopa му, нa paвнa пo cтeпeн или c eднa cтeпeн пo-виcoĸa oт зaeмaнaтa пpeди избopa длъжнocт в opгaнитe нa cъдeбнaтa влacт. Освен кариерните бонуси за кадровиците, депутатите приеха и финасови такива за пенсиониращите се магистрати и инспектори към ИВСС. Така, като се ocвoбoждaвaнe oт длъжнocт cъдия, пpoĸypop или cлeдoвaтeл c пoвeчe oт 10 гoдини cтaж нa тaĸaвa длъжнocт имa пpaвo нa eднoĸpaтнo пapичнo oбeзщeтeниe в paзмep нa тoлĸoвa бpyтни мeceчни възнaгpaждeния, ĸoлĸoтo пpocлyжeни гoдини имa в opгaнитe нa cъдeбнaтa влacт, нo нe пoвeчe oт 20. 

С приетите поправки се разрешава на  магистратите да участват в съсловни организации,  като няма да има нужда да го декларират. Въпреки това остава правилото, че те са длъжни да обявяват единствено членството си в тайни или неформални организации и общества, юридически лица с нестопанска цел и в граждански дружества или обединения.  

Бе прието и съда да връща искова молба, ако тя съдържа груби или нецензурни думи, обиди или заплахи.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.