Връщат 20 от контейнерите с италиански боклук от Пристанище Варна-Запад

Връщат 20 от контейнерите с италиански боклук от Пристанище Варна-Запад

Днес на пристанище Варна-Запад бяха натоварени на кораб и са отпътували за Италия 20 от контейнерите с отпадъци, за които се води досъдебно производство, съобщиха от Апелативна прокуратура-Варна.

За реекспорта им прокуратурата даде разрешение през февруари, т.г. В момента на пристанището са останали само 25 от общо 127-те контейнера с италиански боклук.  Днес Районната прокуратура във Варна е дала разрешение за реекспорт и през следващата седмица се очаква и последните контейнери с италиански отпадъци да напуснат България и да бъдат върнати в Италия.

От Апелативната прокуратура във Варна припомнят, че по случая с контейнерите бе образувано досъдебно производство от Районната прокуратура във Варна по член 353 "г", ал. 1 от Наказателния кодекс, след като бе установено нарушение на реда за пренасяне на отпадъци през границата. Производството бе взето на специален надзор от Апелативната прокуратура във Варна, в изпълнение на разпореждането на главния прокурор.

127-те контейнера с отпадъци са изпратени в България на няколко пъти от италианската фирма „Дентиче пантелоне“ със седалище в град Салерно и са складирани на пристанище Варна-Запад. Получател на стоката е регистрираната в София фирма „Блацион“ ООД.

При проверка на съдържанието на италианските контейнери на 17 януари, т.г. с участието на наблюдаващия прокурор от Районната прокуратура във Варна, представители на РИОСВ, митницата, МВР и ДАНС бе установено, че съдържат текстилни, стъклени и дървени отпадъци, освен пластмаса и каучук.

След изтичане на 90-дневния срок за временно складиране, в какъвто режим са били всички 127 контейнера, на 30 януари са проверени и останалите 102 контейнера, изпратени от италианската „Дентиче пантелоне“ за българското дружество „Блацион“ ООД. При проверката е било установено, че и тези контейнери съдържат смесени отпадъци, а не декларираните пластмаса и каучук.

С реекспорта за Италия на 20-те контейнера днес и предстоящото връщане на в Италия и на последните 25, сагата с италианския боклук е към края си. Разследването продължава с изпълнение на възложените от Районната прокуратура във Варна действия на територията на Италия и Северна Македония, постановени с европейски заповеди за разследване.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.