Връщаме на Италия контейнерите със смет от Варна и Батак (ОБЗОР)

Връщаме на Италия контейнерите със смет от Варна и Батак (ОБЗОР)

Отпадъците, които се намират в страната, ще бъдат следени в реално време с цел контрол. Това заяви екоминистърът Емил Димитров-Ревизоро по време на парламентарен контрол. Той поясни, че ще бъде създаден оперативен междуинституционален център, който в реално време ще обменя информация. 

Според него в момента институциите не си говорят. Задачата на центъра ще бъде да установява дали отпадъците, които се внасят, отговарят на документите.

Нарушенията са най-вече при превози на отпадъци, предмет на общи информационни изисквания от т.нар. "Зелен списък", които съгласно европейското и действащото в България законодателство

не подлежат на предварително нотифициране

и съгласие.

"Ние сме длъжни да ги приемем, както те приемат нашите", уточни министърът. В откритите и огласени случаи става дума за това, че сметта е представена като отпадъчна суровина – пластмаса, каучук, RDF и др., а в действителност е смесен битов боклук. По този начин се избягва нотифицирането на товара.

За да се избегне внасянето на нерегламентирана смет ще се въведе физически контрол на границите от органите на гранична и пътна полиция. Разработени са и инструкции за взаимодействие между Агенция „Митници“ ,МОСВ и МВР. Димитров заяви, че се въвежда и уведомителен режим най-малко три работни дни за отпадъците от „Зеления списък“.

„Ще бъдат проверени всички площадки, които през миналата година са получили повече от две системни или две големи нарушения, а след това предстои закриване и отнемане на разрешенията им“, категоричен е Ревизоро.

Предстои връщането на контейнери с отпадъци в Италия, които са иззети след проверки в Батак и Варна, каза още министърът в отговор на депутатски въпрос в рамките на парламентарния контрол. Става дума за 102 контейнера със смет, складирани на пристанище Варна-запад. В Батак пък тоновете отпадъци са депонирани от казанлъшка фирма в бивш военен завод с разрешение от регионалната екоинспекция в Пазарджик за изпълнението на тази дейност.

Екоминистърът коментира и ситуацията с дружество "Феникс" в Плевен. Там се води разследване за съхранението на 9000 тона отпадъци, внесени по море от Италия от фирма „Феникс Плевен“ ЕООД, които са складирани на площадка в града. „Ако се установи, че има нарушения на вносителя - отпадъците ще бъдат върнати в Италия, а ако нарушенията са извършени от приемащата българска фирма, ще бъде издадена заповед за екосъобразно третиране за сметка на дружеството получател“, отбеляза Димитров.

Фирмата складирала отпадъци под мост на магистрала „Струма“ и с това си действие предизвикала пожар, продължава да ги трупа в близост до моста.

„Ще бъде издадено предписание, по всяка вероятност

ще бъде забранено дейността да се упражнява,

докато не се отстранят всички неизправности“, каза още министърът.

През миналата година от РИОСВ в страната са извършени общо 8868 проверки, за установените нарушения по сектор "отпадъци" са издадени 224 наказателни постановления на стойност 822 900 лева. Това не считаме, че е достатъчно и през тази година контролът трябва да продължи с още по-голяма сила и с повече санкции, защото обществената нетърпимост е изключително висока, каза министърът.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.