Връчват националната награда за художествен превод “Стоян Бакърджиев“ в Пазарджик

Връчват националната награда за художествен превод “Стоян Бакърджиев“ в Пазарджик

За седми път в Пазарджик се организира конкурс и ще бъде връчена Националната награда за художествен превод “Стоян Бакърджиев”, съобщи  кметът на общината  Тодор Попов. Церемонията ще бъде на 7 март, тъй като на тази дата през 1929 г. в Пазарджик е роден талантливият български творец, на чието име е кръстен конкурса.

Наградата се връчва веднъж на три години. Тя е учредена през 2000 г. и се присъжда от Община Пазарджик на всеки 3 години на български преводач за принос в българското преводаческо изкуство. Предварително назначена комисия разглежда и анализира преводните издания, регистрирани в официалния книгопис „Преводна литература“, за периода между тригодишния период на връчване на наградата.

Носителят на наградата ще получи парична премия от 2 000 лв. и грамота. Тази година честта да журират конкурсните книги имат – проф. Александър Шурбанов и Иглика Василева, които вече са носители на престижната награда и критикът Митко Новков. Към националната награда има и съпътстващ конкурс за превод на поезия, проза и есе, за възрастни и средношколци.

Там също ще бъдат връчени парични награди, като за поезия, проза и есе стойността е 200 лв. в раздела за възрастни и 100 лв. в раздела за средношколци. Право на участие имат само творци и средношколци от община Пазарджик. Те представят в РБ “Никола Фурнаджиев“ – гр. Пазарджик творбите си, в три екземпляра, до 28 февруари. Задължително към конкурсните работи трябва да има приложен телефон, имейл или адрес по местоживеене.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.