0

Р айна Кабаиванска ще стане почетен носител на престижната международна награда „Мария Калас 2019“ по време на тържествена церемония във Верона тази вечер.

Райна Кабаиванска ще стане почетен носител на престижната международна награда „Мария Калас 2019“ по време на тържествена церемония във Верона тази вечер.

Гала събитието ще се проведе в оборотния хотел Due Torri, чиято история датира още от 1674 г., а през годините в него са отсядали имена от ранга на Волфганг Амадеус Моцарт и Йохан Волфганг фон Гьоте.

Прочутото ни сопрано е едва шестият носител на отличието „Мария Калас“, чийто основател е диригентът Никола Гуерини. Сред предишните лауреати са сопраното Мария Киара, баритонът Роландо Панерай, тенорът Джанфранко Чекеле и баритонът Ренато Брузон, а призът се връчва всяка година под патронажа на кметството на Верона именно на 2 август. Причината – именно това е датата, на която Мария Калас се качва за първи път на сцената на „Арена ди Верона“ в операта „Джоконда“ на Амилкаре Понкиели под палката на Тулио Серафин.

Самата Кабаиванска се среща със знаменитата Мария Калас още през 1973 г., като повод за това дава премиерата на операта „Сицилианска вечерня“ на Верди за откриването на възстановената сграда на операта в Торино. В спектакъла Кабаиванска изпълнява партията на Елена под режисурата на Калас.

По традиция, като носител на международната награда и родната оперна прима ще получи бронзова скулптура, дело на Албано Поли.